Το τέλος του AIDS; Επαναστατική θεραπεία εμποδίζει τελείως την μετάδοση του HIV

Το τέλος του AIDS; Επαναστατική θεραπεία εμποδίζει τελείως την μετάδοση του HIV Facebook Twitter
0

Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS μπορεί να πλησιάζει, αναφέρει μια μελέτη ορόσημο που διαπίστωσε ότι άνδρες των οποίων η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως από αντιρετροϊκά φάρμακα δεν μπορεί να μολύνει τον σύντροφό τους.

Η επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι εάν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με HIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις.

Μεταξύ σχεδόν 1.000 ζευγαριών αντρών σε όλη την Ευρώπη όπου ο ένας σύντροφος με HIV έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στον σύντροφό του, κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Παρόλο που 15 άντρες είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, οι δοκιμές DNA εδειξαν ότι ήταν μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον άλλο και όχι με τον σύντροφό τους.

«Είναι λαμπρό, φανταστικό νέο», δήλωσε ο καθηγητής Alison Rodgers από το University College του Λονδίνου, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η θεραπεία προστατεύει τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου ένας σύντροφος έχει HIV.

«Τα ευρήματά μας, παρέχουν τεράστια στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους τα οποία δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV με κατασταλτική ART (αντιρετροϊκή θεραπεία) είναι μηδενικός. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας U = U ότι ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστά τον ιό HIV μη μεταδιδόμενο. Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας τονίζει ότι βασικό βήμα είναι η εξασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου.

Το 2017, υπήρχαν σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζούσαν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 21,7 εκατομμύρια είχαν λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία. 

Ο Myron S Cohen του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και Λοιμωδών Ασθενειών του UNC στο Chapel Hill στη Βόρεια Καρολίνα δήλωσε σε σχόλιο στο Lancet σχετικά με τη μελέτη ότι πρέπει να ωθήσει τον κόσμο προς τα εμπρός σε μια στρατηγική για τη δοκιμή της θεραπείας σε όσους έχουν HIV.

Αλλά, πρόσθεσε, η μεγιστοποίηση των οφελών της θεραπείας, ιδιαίτερα για τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, είναι δύσκολη. «Δεν είναι πάντα εύκολο για τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον ιό HIV ή να βρουν πρόσβαση στη φροντίδα. Επιπλέον, ο φόβος, το στίγμα, η ομοφοβία και άλλες δυσμενείς κοινωνικές δυνάμεις εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τη θεραπεία του HIV», ανέφερε.

Τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν τη σημασία του ρόλου όσων κάνουν συχνά εξετάσεις για HIV, οι οποίοι θα μπορούσαν τελικά να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού εντελώς στο μέλλον. Οι νέες διαγνώσεις μειώνονται από την αιχμή τους το 2005, ενώ τα στοιχεία από το 2017 δείχνουν πτώση κατά 17% το 2016 και μείωση κατά 28% σε σύγκριση με το 2015.

Η καθυστερημένη διάγνωση εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση της ιατρική, ενώ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 43% των νέων διαγνώσεων HIV. Αυτό επηρεάζει δυσανάλογα ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ετεροφυλόφιλων ανδρών στην Αφρική και των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Αν δεν μειώσουμε την καθυστερημένη διάγνωση, θα υπάρχουν πάντα όσοι δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους για τον ιό HIV και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Το τέλος του AIDS; Επαναστατική θεραπεία εμποδίζει τελείως την μετάδοση του HIV Facebook Twitter
Ο Alex Sparrowhawk

Η περίπτωση του Alex Sparrowhawk

Ο Alex Sparrowhawk, 34 ετών, ζει με τον HIV για σχεδόν 10 χρόνια. Όταν διαγνώστηκε τον Νοέμβριο του 2009, είχε δύο μεγάλες ανησυχίες: το πώς το γεγονός πως είναι θετικός στον ιό HIV θα επηρέαζε την εργασία του ως οικονομικού αναλυτή και τι σήμαινε για αυτό για μελλοντικές σχέσεις του.

«Ήμουν μόνος εκείνη τη στιγμή», είπε και πρόσθεσε ότι το πώς θα μιλούσε στους ανθρώπους ήταν πραγματικά δύσκολο εκείνη την εποχή.

Ο Alex άρχισε αμέσως την αντιρετροϊκή θεραπεία, παίρνοντας αρχικά τέσσερα χάπια ημερησίως. Η δοσολογία μειώθηκε σε ένα χάπι μόλις το ιικό φορτίο του κατέληγε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αρκετούς μήνες αργότερα.

Τα τελευταία αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι για τα τελευταία εννέα χρόνια δεν μπόρεσε να μεταδώσει τον ιό σε κανέναν.

Μεταξύ της διάγνωσής του και τώρα, ο Alex πέρασε έξι χρόνια σε μια σχέση και είπε ότι η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό HIV στον σύντροφό του ήταν πηγή ανησυχίας.

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. Είναι ένα τεράστιο βάρος που έφυγε από πάνω μου», δήλωσε.

Ο Alex ελπίζει ότι τα ευρήματα θα συμβάλουν στη μετατροπή της δημόσιας στάσης σχετικά με τον ιό HIV, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ιατρικά στοιχεία.

«Το στίγμα οδηγείται από το φόβο για τον HIV» είπε. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να το κολλήσουν από το φιλί και την απλή επαφή. Εάν περισσότεροι γνώριζαν για αυτή τη μελέτη, αυτό θα άλλαζε τα πάντα».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ