Εταιρείες όπως η Apple και το Spotify κάνουν πιο εύκολη την χρήση των υπηρεσιών και των εφαρμογών τους, για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα - αλλά και όλους τους υπόλοιπους χρήστες. 

 

Μέσα στους επόμενους μήνες, η Apple θα παρουσιάσει αλλαγές που θα επιτρέπουν τον έλεγχο iPad με τα μάτια, και την πλοήγηση στα smartwatch με χειρονομίες όπως το σφίξιμο της γροθιάς ή το χτύπημα δακτύλων, χωρίς το άγγιγμα της οθόνης. 

 

Η Apple ανακοίνωσε τις αλλαγές την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακολούθησαν και άλλες εταιρείες: το Spotify θα επιτρέπει τις αυτοματοποιημένες μεταδόσεις podcast και η Microsoft σκοπεύει να κάνει τα εικονικά τούβλα του Minecraft πιο εύκολα ορατά για τους παίκτες με αχρωματοψία. 

 

Το "AssistiveTouch" θα επιτρέπει τον έλεγχο του Apple Watch με κινήσεις του ίδιου του χεριού στο οποίο θα φοριέται η συσκευή, χωρίς την ανάγκη αγγίγματος της οθόνης αφής. Οι αλλαγές μπορεί να έγιναν με τους προγραμματιστές να έχουν κατά νου τους ΑμεΑ πελάτες, αλλά οι δυνατότητες θα απευθύνονται σε όλους τους χρίστες. 

 

Μέσα στην χρονιά, η αναβάθμιση στο λογισμικό του iPad θα αναβαθμιστεί για τη χρήση τρίτων συσκευών παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, επιτρέποντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα τάμπλετ αποκλειστικά με τα μάτια τους. 

 

Παράλληλα θα εισάγει «ήχους υποβάθρου» με εφέ ωκεανών και βροχής, που οι κάτοχοι iPhone θα μπορούν να ακούν ενώ χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περισπασμοί και να παραμένουν πιο ήρεμοι - όπως τουλάχιστον υπόσχεται η εταιρεία. Η Apple ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε τους συγκεκριμένους ήχους θέλοντας να υποστηρίξει άτομα στο φάσμα του αυτισμού και της δυσλεξίας. 

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal