Οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις ξεκίνησαν ως φιλίες, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις ξεκίνησαν ως φιλίες, αποκαλύπτει νέα έρευνα Facebook Twitter
Το 66% των ερωτηθέντων έρευνας, ξεκίνησαν τη σχέση τους μετά από φιλία
0

Κόντρα στην επικρατούσα άποψη, πως η αγάπη προκαλείται από το πάθος, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα δύο τρίτα των σχέσεων ξεκινούν από μακροχρόνιες φιλίες

Ο δρόμος από τη φιλία στον έρωτα αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, εξηγεί η Ντανού Στίνσον, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βικτόρια, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. 


Η ίδια μελετά τις συνθήκες που ξεκινούν μια σχέση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και αναφέρει πως στο πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες παραδέχονται πως κάνουν σχέσεις με φίλους που γνωρίζουν ήδη καιρό. 

«Πολύ λίγες μελέτες επικεντρώνονται στην αρχή μιας σχέσης με φιλικό παρελθόν, παρά την παρατήρησή μας πως πρόκειται μακράν για την πιο κοινή μορφή έναρξης σχέσης» παρατηρεί η Στίνσον. 


Και παρότι η ίδια θεωρεί κάτι τέτοιο αναμενόμενο και σύνηθες, ακόμη και η ίδια εξεπλάγη με το πόσο κυρίαρχο ήταν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην πρόσφατη έρευνα. 

Μάλιστα, η εξέλιξη μιας φιλικής σχέσης σε ερωτική παρατηρείτο σε όλες τις ηλικίες και τις εθνοτικές ομάδες. 


Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση  Social Psychological and Personality Science αποτελείται από τέσσερις μελέτες σχετικές με το θέμα. 

Οι πρώτες δύο μελέτες ανέλυσαν στοιχεία από εφημερίδες και κλασικά βιβλία, διαπιστώνοντας πως στη λογοτεχνία οι σχέσεις σε μεγάλο βαθμό ξεκινούν από «ρομάντζο μεταξύ αγνώστων» και ακόμη περισσότερο «από ρομάντζο μεταξύ δύο φίλων». 

Στη συνέχεια οι ερευνητές βασίστηκαν σε δείγμα περίπου 1.900 ατόμων, φοιτητών και ενηλίκων κάθε ηλικίας σε Καναδά και ΗΠΑ, μεταξύ 2002 και 2020.  Η ανάλυση κατέδειξε πως το 66% των ερωτηθέντων ξεκίνησαν τη σχέση τους μετά από φιλία, μηνών ή πολλών χρόνων. 


Στην τελευταία έρευνα που περιορίστηκε σε μόλις 300 φοιτητές, το «φιλικό στάδιο» διήρκησε κατά μέσον όρο περίπου 22 μήνες προτού εξελιχθεί σε ερωτική σχέση. 

Πάνω από τους μισούς του συγκεκριμένου δείγματος, μάλιστα, παραδέχτηκαν πως η αρχή μιας σχέσης με φιλικά θεμέλια ήταν η αγαπημένη τους. 

 
Παρόλα αυτά, όπως ξεκαθάρισαν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες, οι φιλικές αυτές σχέσεις δεν ξεκίνησαν με ερωτική διάθεση ή σκοπό. 

Στην έρευνα διαπιστώνεται πως φιλίες που εξελίχθηκαν σε έρωτες καταγράφονται σε μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των LGBTQ συμμετεχόντων.


Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM