Μελέτη: Μοναξιά και κατάθλιψη μας γερνούν πιο γρήγορα από το κάπνισμα

Μελέτη: Μοναξιά και κατάθλιψη επιταχύνουν τη γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι η μοναξιά μπορεί να κάνει κακό στην ψυχική υγεία. Ωστόσο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική υγεία - συγκεκριμένα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης του σώματος.

Στο συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η μοναξιά αυξάνει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων περισσότερο από ό,τι το τακτικό κάπνισμα.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα «ρολόι γήρανσης» για να εξετάσει το αίμα και βιομετρικά στοιχεία από σχεδόν 12.000 Κινέζους ενήλικες.

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, με επικεφαλής την εταιρεία βιοτεχνολογίας Deep Longevity, δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν όταν είδαν πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στη γήρανση, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Τι είναι το ρολόι γήρανσης;

Ένα ρολόι γήρανσης είναι ένα στατιστικό μοντέλο που μετρά τη βιολογική ηλικία και όχι τη χρονολογική ηλικία – πόσο χρονών δηλαδή είναι ένα άτομο με βάση την ημερομηνία γέννησής του.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, μελέτες και ιατρικά δεδομένα, το ρολόι δημιούργησε μια πρόβλεψη γήρανσης.

«Ένα ρολόι γήρανσης είναι ένα ψηφιακό μοντέλο γήρανσης που εκπαιδεύτηκε σε χιλιάδες ανθρώπινα δείγματα», δήλωσε ο Φέντορ Γκάλκιν, επικεφαλής επιστήμονας της Deep Longevity.

«Μαθαίνει να εντοπίζει τα ίχνη γήρανσης μελετώντας τα προφίλ βιοδεικτών που συνοδεύονται από τη χρονολογική ηλικία. Στη συνέχεια, μπορεί να εκτιμήσει την ηλικία ενός ατόμου εξετάζοντας τους βιοδείκτες του», είπε.

«Όπως φαίνεται, αν το μοντέλο αναγνωρίσει ένα άτομο ως ηλικιωμένο, αυτό σημαίνει ότι οι μοριακές διαδικασίες γήρανσης επιταχύνονται. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση ή για την εξεύρεση τρόπων επιβράδυνσης της γήρανσης», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι σημαντικότεροι προγνωστικοί παράγοντες της ηλικίας ήταν η αρτηριακή πίεση, η κυστατίνη C, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η σπιρομέτρηση.

Αφού ανέλυσε τα δεδομένα 11.914 Κινέζων ενηλίκων, το ρολόι διαπίστωσε ότι το κάπνισμα πρόσθεσε περίπου 1,25 χρόνια.

Τα αισθήματα μοναξιάς, ωστόσο, θα μπορούσαν να προσθέσουν 1,65 χρόνια στην ηλικία ενός ατόμου.

Δεν είναι όμως μόνο το αίσθημα μοναξιάς που συμβάλλει στην επιτάχυνση της γήρανσης, αλλά περισσότερο ένα ολόκληρο σύνολο συναισθημάτων όπως φόβος, απελπισία, κατάθλιψη, δυστυχία και κακός ύπνος.

Όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ήταν κατά 0,35 χρόνια πιο γερασμένοι, ενώ άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές είχαν γεράσει κατά επιπλέον 0,39 χρόνια.

Η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα γήρανσης

«Υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο μελετών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών διαδρομών γήρανσης», δήλωσε ο Γκάλκιν.

«Το εκπληκτικό είναι ότι, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες έρευνες, αυτή η σύνδεση μπορεί να παρατηρηθεί χρησιμοποιώντας πολύ απλούς τύπους δεδομένων. Κάτι άλλο που μας εξέπληξε ήταν το πόσο επιδραστικές μπορούν να είναι οι ψυχολογικές παράμετροι σε σύγκριση με έναν καθιερωμένο παράγοντα γήρανσης, όπως το κάπνισμα».

Ο Μανουέλ Φάρια, έτερος συγγραφέας της μελέτης, υποστήριξε ότι «οι ψυχικές και ψυχοκοινωνικές καταστάσεις είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης των αποτελεσμάτων υγείας – και ποιότητας ζωής – ωστόσο έχουν σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ ψυχολογικών καταστάσεων και γήρανσης, η κακή ψυχική υγεία πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας γήρανσης.

«Η μελέτη αυτή θέτει τα θεμέλια για τα νέα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή τόσο της ψυχολογικής όσο και της βιολογικής γήρανσης, καθώς και στη βελτίωση της ευημερίας», δήλωσε ο Άλεχ Ζβαορόνκοφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Τόσο οι οργανισμοί όσο και οι κυβερνήσεις θα επωφεληθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των δαπανών υγείας που απορρέουν από τη βελτιστοποίηση της ψυχοκοινωνικής και βιολογικής γήρανσης», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging-US.

Με πληροφορίες από Euronews

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ