Η ΕΕ πρότεινε έναν ενιαίο, κοινό φορτιστή για τις ηλεκτρονικές συσκευές

ΕΕ: Προτείνει κοινό φορτιστή για τις ηλεκτρονικές συσκευές Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν μια καθολική λύση φόρτισης για τηλέφωνα και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με νέα οδηγία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο στόχος είναι να μειωθούν τα απόβλητα ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες φορτιστές όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή.

Όλα τα smartphone που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να διαθέτουν φορτιστές USB-C, ανέφερε η πρόταση. Η Apple από την πλευρά της ωστόσο, προειδοποιεί ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει την καινοτομία.

Ο τεχνολογικός κολοσσός είναι ο κύριος κατασκευαστής smartphone που χρησιμοποιεί προσαρμοσμένη θύρα φόρτισης, καθώς η σειρά iPhone του χρησιμοποιεί υποδοχή «Lightning» κατασκευασμένη από την Apple.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι η αυστηρή ρύθμιση που επιβάλλει μόνο έναν τύπο φορτηστών καταπνίγει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η εταιρεία στο BBC.

Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν θύρες φόρτισης USB micro-B ή έχουν ήδη μεταφερθεί στο πιο σύγχρονο πρότυπο του USB-C.

Τα νέα μοντέλα του iPad και του MacBook χρησιμοποιούν θύρες φόρτισης USB-C, όπως και μοντέλα τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας από δημοφιλείς κατασκευαστές Android, όπως η Samsung και η Huawei.

Οι αλλαγές θα ισχύουν για τη θύρα φόρτισης στο σώμα της συσκευής, καθώς και για το τέλος του καλωδίου που συνδέεται με ένα βύσμα.

Περίπου οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν μαζί με κινητά τηλέφωνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 είχαν υποδοχή USB micro-B, ενώ το 29% είχε υποδοχή USB C και το 21% φόρτηση Lightning, σύμφωνα με μια μελέτη της Επιτροπής το 2019.

Οι προτεινόμενοι οδηγίες θα ισχύουν για:

- smartphones
- tablets
- κάμερες
- ακουστικά
- φορητά ηχεία
- φορητές κονσόλες videogames.

Άλλα προϊόντα που περιλαμβάνουν ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και gadgets γυμναστικής δεν εξετάστηκαν για τεχνικούς λόγους, που σχετίζονται με το μέγεθος και τις συνθήκες της χρήσης.

Η πρόταση τυποποιεί επίσης τις ταχύτητες γρήγορης φόρτισης - πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές με αυτή τη δυνατότητα θα φορτίζονται με τις ίδιες ταχύτητες.

Οι πολιτικοί της ΕΕ κάνουν εκστρατεία για ένα κοινό πρότυπο φόρτησης περισσότερο από μία δεκαετία, με την έρευνα της Επιτροπής να εκτιμά ότι τα αχρησιμοποίητα καλώδια φόρτισης δημιουργούν περισσότερους από 11.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές πωλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Παράλληλα, ο μέσος άνθρωπος διαθέτει περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, δύο από τους οποίους χρησιμοποιεί τακτικά.

Το 2009, υπήρχαν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί φορτιστές, ενώ τώρα τα περισσότερα μοντέλα παραμένουν σε τρεις: USB-C, Lightning και USB micro-B.

«Η ύπαρξη ενός κοινού προτύπου φόρτισης θα ήταν μια νίκη για την κοινή λογική στα μάτια των καταναλωτών», δήλωσε ο Ben Wood, αναλυτής στο CCS Insight.

Παρόλο που η Apple προέβαλε ένα ισχυρό επιχείρημα για τη διατήρηση της σύνδεσης Lightning, δεδομένου του ενός δισεκατομμυρίου ενεργών χρηστών iPhone, ορισμένα από τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων των Mac και iPad, υποστηρίζουν πλέον θύρες USB-C.


Ωστόσο, μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια ώσπου να τεθούν σε ισχύ οι προτάσεις αυτές

Η νομοθετική πρόταση, γνωστή ως οδηγία, θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις στην πρόταση και μόλις το ΕΚ συμφωνήσει με αυτές τις τροποποιήσεις, θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία.

Το ΕΚ ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί το 2022. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη έχουν συνήθως δύο χρόνια για να θεσπίσουν τις οδηγίες στο εθνικό δίκαιο και οι κατασκευαστές θα έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να αλλάξουν τις μονάδες φόρτισης.

«Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα ο χρόνος έφτασε για τη λήψη  νομοθετικής δράσης για έναν κοινό φορτιστή.

»Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας, σύμφωνη με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας», δήλωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Με πληροφορίες του BBC/AFP

Digital EU Forward
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πού είναι η είδηση και πού το πρόβλημα

Digital EU Forward / Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πού είναι η είδηση και πού το πρόβλημα

Ο παρουσιαστής και social media expert Άλεξ Κάβδας και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη συναντήθηκαν στα γραφεία της Lifo και συζήτησαν για την μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τα fake news και την στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στις μάχη της προπαγάνδας και την διαστρέβλωση των πληροφοριών
THE LIFO TEAM
Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πότε υπήρξα και εγώ θύμα ψευδούς είδησης

Digital EU Forward / Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πότε υπήρξα και εγώ θύμα ψευδούς είδησης

Ο ηθοποιός, παρουσιαστής και δημοσιογράφος Φώτης Σεργουλόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης συζητούν για την μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τα fake news και την στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στις μάχη της προπαγάνδας και την διαστρέβλωση των πληροφοριών
THE LIFO TEAM
O «πόλεμος» της παραπληροφόρησης - Πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει; 

Digital EU Forward / O «πόλεμος» της παραπληροφόρησης - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τι συμβαίνει και πώς μπορεί η ΕΕ να δράσει; 

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, Lutz Güllner, σε μια συνέντευξη για τις διαδικτυακές επιθέσεις, τη στρατηγική παραπληροφόρησης της Ρωσίας, τη διάδοση των fake news και τα εργαλεία επαλήθευσης πληροφοριών.  Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Digital EU Forward / Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά εγείρει πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη προσπαθεί να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει. H πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο Εύα Καϊλή μας δίνει μια εικόνα σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα με αφορμή την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές θέλουν να διαμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταλλαγής μη προσωπικών δεδομένων για να προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, προσπαθεί να εξετάσει τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της Ε.Ε.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»

Radio Lifo / Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα νέα της καθήκοντα αλλά και τι σηματοδοτεί αυτή η θέση για τη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 11/11-Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»

Radio Lifo / Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα εργασιακά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες αλλά και την εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Καϊλή : «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ταυτόσημη με τους Έλληνες»

Radio Lifo / Εύα Καϊλή : «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ταυτόσημη με τους Έλληνες»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την πανδημία, τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και την πολυετή εμπειρία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άννα-Mισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα»

Digital EU Forward / Άννα-Mισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μιλά στη LiFO για την υγειονομική κρίση, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ