Γαλλία: Τα ξακουστά τζιτζίκια της Προβάνς σίγησαν - Κι επιστήμονες το αποδίδουν στον καύσωνα

Γαλλία: Τα εμβληματικά τζιτζίκια της Προβάνς σίγησαν - Κι επιστήμονες το αποδίδουν στον καύσωνα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Για τους, συχνά άμαθους στους θορύβους, επισκέπτες της γαλλικής επαρχίας, οι καμπάνες της εκκλησίας, οι πάπιες, οι χήνες, οι κόκορες, ακόμη και τα βατράχια, αποτελούν πηγές ήχων ενοχλητικών κι ανεπιθύμητων. 

Ωστόσο, η σιωπή τους φαίνεται να είναι πιο απόκοσμη, αμήχανη και απείρως πιο ηχηρή

Όπως τα ξακουστά τζιτζίκια της Προβάνς, το χαρακτηριστικό τερέτισμα των οποίων κυριαρχεί εδώ και χιλιετίες στα καλοκαίρια της περιοχής, που φέτος σίγησαν. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σιγή των τζιτζικιών είναι αποτέλεσμα τού καύσωνα που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο με ιστορικά ρεκόρ. 

«Παρατηρούμε πως τα τζιτζίκια δεν τραγουδούν σχεδόν ποτέ το απόγευμα όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 36 βαθμους Κελσίου υπό σκιάν. Είναι πολύ ζεστά για αυτά. Λόγω της ζέστης, δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους και ως αποτέλεσμα ούτε το τραγούδι τους» εξηγεί στην τηλεόραση του France 3 ο Σέρζ Ζακά, ειδικός στο αγρο-κλίμα. 

Το τερέτισμα των τζιτζικιών παράγεται από τις λεπτές μεμβράνες στις κοιλιές των αρσενικών και στόχο έχει να προσελκύσει τα θηλυκά. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν η άνοδος της θερμοκρασίας αποδειχτεί μόνιμη, τα τζιτζίκια της Προβάνς ενδέχεται να μετακινηθούν αλλού. 

«Με την κλιματική αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να δούμε την περιοχή που ενδημεί το είδος, να εξελίσσεται. Τα τζιτζίκια θα μεταναστεύσουν βορειότερα στην κοιλάδα του Ροδανού και θα αναζητήσουν υψόμετρο στα Πυρηναία, τις νότιες Άλπεις και την οροσειρά της Σεβέν» εξηγεί ο Ζαπά. 

Περαιτέρω επιπτώσεις

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι ακραίοι καύσωνες, εκτός από τις επιπτώσεις το τερέτισμα των αρσενικών, ίσως μειώσουν και τον αριθμό αυγών και προνυμφών των θηλυκών, προκαλώντας συρρίκνωση του πληθυσμού τού εντόμου

Το τζιτζίκι αποτελεί σύμβολο της Προβάνς και κυριαρχεί στην τοπική λογοτεχνία εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση της περιοχής, το τζιτζίκι εστάλη από τον θεό για να ξυπνά από τη μεσημεριανή τους σιέστα τους ντόπιους, ώστε να μην είναι οκνηροί. 

Εκτιμάται πως στον κόσμο υπάρχουν περίπου 2.500 είδη τζιτζικιού. Το συγκεκριμένο της Προβάνς ζει για τέσσερα χρόνια και είναι ένα από τα πιο θορυβώδη έντομα, με τερέτισμα άνω των 120 ντεσιμπέλ

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ