Το Facebook ανακοίνωσε πως θα αφαιρεί ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν βία

Το Facebook ανακοίνωσε πως θα αφαιρεί ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν βία Facebook Twitter
0

To Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα ξεκινήσει να αφαιρεί περιεχόμενο που παραπληροφορεί και που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες πράξεις κατά ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε μεγάλο βαθμό σαν απάντηση σε πρόσφατα επεισόδια στη Σρι Λάνκα, τη Μιανμάρ και την Ινδία όταν φήμες που διαδόθηκαν μέσω Facebook οδήγησαν σε πράξεις βίας κατά μειονοτήτων. 

«Έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει ένα είδος ανακριβών πληροφοριών που γίνεται δημοφιλές μέσω Facebook σε συγκεκριμένες χώρες. Το περιεχόμενο αυτό μπορεί να πυροδοτήσει υποβόσκουσες εντάσεις και να οδηγήσει σε πράξεις πραγματικής βίας», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρίας.

«Έχουμε μια ευρύτερη ευθύνη όχι μόνο να μειώσουμε αυτό το περιεχόμενο, αλλά να το απομακρύνουμε». 

Το κοινωνικό δίκτυο έχει κατηγορηθεί ότι μέσα από αυτό διαδίδονται κηρύγματα μίσους και λανθασμένες πληροφορίες που οδηγούν στη βία.

Αυτό συμβαίνει ειδικά σε χώρες που η μαζική πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και όπου υπάρχουν λίγα καθιερωμένα ΜΜΕ που μπορούν να αντικρούσουν τις φήμες που διαδίδονται μέσω social media. 

Στη Μιανμάρ το Facebook έχει κατηγορηθεί από ερευνητές του ΟΗΕ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πως διευκόλυνε τη βία κατά μιας μουσουλμανικής μειονότητας, επιτρέποντας να διαδίδεται αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο και ψευδείς ειδήσεις.

Στη Σρι Λάνκα ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Βουδιστών και Μουσουλμάνων ύστερα από ανακριβή νέα που διαδόθηκαν μέσω Facebook. Παρόμοια επεισόδια έχουν συμβεί στο Μεξικό και την Ινδία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι φήμες δεν καλούσαν σε βίαιες πράξεις, απλά αναζωπύρωναν μια εχθρότητα που ήδη υπήρχε. 

Οι νέοι κανόνες του Facebook θα ισχύσουν και στο Instagram, όχι όμως και στο WhatsApp όπου και εκεί έχουν καταγραφεί παρόμοια φαινόμενα. Πχ στην Ινδία, ξέσπασαν ψεύτικες πληροφορίες μέσω WhatsApp για δήθεν απαγωγές παιδιών, που οδήγησαν σε οχλαγωγία. 

Σε συνέντευξη του ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ προσπάθησε να διευκρινίσει τη διαφοροποίηση που κάνει η εταιρία του ανάμεσά σε «προσβλητικό λόγο» -φέρνοντας σαν παράδειγμα την άρνηση του Ολοκαυτώματος- και στο περιεχόμενο το οποίο προωθεί ψεύτικη πληροφορία  που μπορεί να οδηγήσει σε φυσική βία.  

«Πιστεύω πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει υποβόσκουσα τάση για βία» είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Και είναι ευθύνη όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο θέμα». 

Το κοινωνικό δίκτυο ήδη εφαρμόζει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους περιεχόμενο που προτρέπει ευθέως σε βία απομακρύνεται, όμως είναι διστακτικό από το να διαγράφει περιεχόμενο που δεν παραβιάζει ευθέως τους κανόνες του. 

Για την εφαρμογή των νέων κανόνων το Facebook ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με κατά τόπους οργανώσεις προκειμένου να είναι ευκολότερο να εντοπιστούν οι ανακριβείς πληροφορίες. Αυτό συμβαίνει ήδη στη Σρι Λάνκα και η εταιρία ελπίζει σύντομα να γίνει το ίδιο και στη Μιανμάρ. 

Όμως η επέκταση αυτών των κανόνων σε χώρες όπως η ΗΠΑ, όπου ο ανάρμοστος ή προσβλητικός λόγος προστατεύονται από τον νόμο,  μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκη.

Ειδικά από τη στιγμή το Facebook χρησιμοποιεί τους νόμους που προστατεύουν την ελευθερία του λόγο σαν τη βασική αρχή για το πως διαχειρίζεται το περιεχόμενο του.

Επίσης, η εταιρία αντιμετωπίζει πιέσεις από συντηρητικές πολιτικές ομάδες που την κατηγορούν πως αντιμετωπίζει επιλεκτικά άδικα τους χρήστες με συντηρητικές απόψεις.

Όταν εκπρόσωπος του Faceook ρωτήθηκε πως θα  διαχωρίζεται το ανακριβές περιεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε βία και πρέπει να αφαιρεθεί, από εκείνο που απλά είναι ανάρμοστο ή προσβλητικό η απάντησή του ήταν «πως δεν υπάρχει πάντα καθαρή διαχωριστική γραμμή» 

Με πληροφορίες από New York Times 

  

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρης Πατρινός: «Σύντομα μπορεί να δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Tech & Science / Άρης Πατρινός: «Σύντομα ίσως δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής που συνέβαλε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και απαντά για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ