Επιστήμονες έφτιαξαν οικολογικό πλαστικό χρησιμοποιώντας DNA από σπέρμα σολομού

Επιστήμονες έφτιαξαν οικολογικό πλαστικό χρησιμοποιώντας DNA από σπέρμα σολομού Facebook Twitter
Πηγή: Pixabay.
0

Ερευνητές από την Κίνα σχεδίασαν μια εναλλακτική οικολογική λύση για το πλαστικό χρησιμοποιώντας ως υλικό το σπέρμα του σολομού. 

Το υλικό που κατασκεύασαν μοιάζει πολύ με πλαστικό και είναι αποτέλεσμα μείξης κλώνων DNA σολομού και μιας άλλης χημικής ουσίας που προέρχεται από φυτικό έλαιο. Το αποτέλεσμα είναι μια πηχτή ουσία που ονομάζεται υδρογέλη. Λεπτομέρειες σχετικά με το εν λόγω βιοπλαστικό δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο Journal of the American Chemical Society.

Σημειώνεται ότι η υδρογέλη είναι εύκαμπτη και έτσι μπορεί να διαμορφωθεί σε διαφορετικά σχήματα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει κομμάτια παζλ, ένα φλιτζάνι και ένα πλαστικό μοντέλο DNA από το υλικό χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζουν «συγκόλληση νερού». Το νέο αυτό βιοπλαστικό απαιτεί 97% λιγότερες εκπομπές άνθρακα για να κατασκευαστεί.

Σημειώνεται ότι τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο απαιτούν τόνους θερμότητας και τοξικών ουσιών για να κατασκευαστούν και χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν. Ενώ διατίθενται στην αγορά και ανακυκλώσιμα πλαστικά τέτοιου τύπου, τα περισσότερα πλαστικά αντικείμενα καταλήγουν να αποτεφρώνονται ή να πετιούνται σε χωματερές.

Για την ανακύκλωση του νέου βιοπλαστικού, μπορούν να προστεθούν ένζυμα που χωνεύουν το DNA ώστε να διασπαστεί το υλικό. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα ένζυμα, η απλή βύθιση της ουσίας σε νερό θα μετατρέψει το αντικείμενο ξανά σε υδρογέλη, όπως αναφέρει το Gizmodo. Έτσι, η χρήση του υλικού για να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι για παράδειγμα μάλλον δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Ωστόσο, οι ερευνητές επιμένουν ότι είναι πολύ πιο βιώσιμο υλικό σε σύγκριση με άλλα γνωστά πλαστικά. Άλλα βιοδιασπώμενα βιοπλαστικά από φύκια, άμυλο αραβοσίτου, πριονίδι αφήνουν πίσω τους ένα μικρό αποτύπωμα άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε σύγκριση με τα συνηθισμένα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, αλλά η δημιουργία αυτών των υλικών εξακολουθεί να απαιτεί ενέργεια που παρέχεται από ορυκτά καύσιμα.

Έτσι, υπάρχει συζήτηση για το εάν αυτοί οι τύποι βιοπλαστικών είναι πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Tech & Science / Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεστε να παραγγείλετε κάτι από τον κολοσσό των διαδικτυακών αγορών αισθάνεστε ότι πλέετε σε μια θάλασσα περιττών πληροφοριών που σας μπερδεύουν, δεν είστε μόνοι – και κυρίως υπάρχει εξήγηση στο γιατί η εταιρεία μοιάζει να βάζει τα χέρια της και να βγάζει τα μάτια της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ