Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε σήμερα την έγκριση χρήσης του εμβολίου της Moderna σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

 

H απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε να γίνει το δεύτερο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που εγκρίνεται για χορήγηση σε εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η χρήση του εμβολίου, με την επωνυμία Spikevax, θα είναι η ίδια σε παιδιά από 12 έως 17 ετών όπως και σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna τον περασμένο Μάιο είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της κατά της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στους εφήβους 12 έως 17 ετών.

 

Βασιζόμενη στα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για άδεια χορήγησης του εμβολίου και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις αρχές του Ιουνίου στις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

 

Το άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, των Pfizer/BioNTech, έχει ήδη λάβει άδεια για την χορήγησή του στους εφήβους σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

 

Η μελέτη της Moderna περιέλαβε περισσότερους από 3.700 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο τρία εξ αυτών έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο placebo.