Εγκυμοσύνη και «παντοτινά χημικά»: Το έμβρυο επηρεάζεται στα πρώτα στάδια της κύησης

Εγκυμοσύνη και «παντοτινά χημικά»: Το έμβρυο επηρεάζεται στα πρώτα στάδια της κύησης Facebook Twitter
0

Νέα μελέτη από τη Δανία διαπιστώνει ότι η έκθεση μίας εγκυμονούσας σε τοξικά PFAS κατά το πρώιμο στάδιο της κύησης επηρεάζει την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος του εμβρύου. 

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, συνήθως, για να καταστήσουν προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται και «παντοτινά χημικά» επειδή συσσωρεύονται στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο. Ολοένα και περισσότερες είναι οι αποδείξεις πως συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος, γενετικές ανωμαλίες, ηπατική νόσο, νεφροπάθεια και μειωμένη ανοσία.

Τα PFAS, γνωστά και ως πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επηρεάζουν τις ορμόνες, την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη μελλοντική αναπαραγωγική του ικανότητα καθώς οι όρχεις αναπτύσσονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sandra Sogaard Tottenborg του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

«Είναι λογικό πως η έκθεση σε ουσίες που μιμούνται και παρεμβαίνουν στις ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτή τη λεπτή διαδικασία μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα του σπέρματος αργότερα στη ζωή» δήλωσε.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, εξέτασε το σπέρμα και τις αναπαραγωγικές ορμόνες 864 νέων Δανών. Οι μητέρες τους είχαν δώσει δείγμα αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησής τους. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1996 - 2002

Παρότι και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες έρευνες, αυτή είναι η πρώτη που εξέτασε την περίπτωση έκθεσης σε περισσότερα από δύο PFAS και τις επιπτώσεις της έκθεσης στην πρώιμη εγκυμοσύνη, όταν και αναπτύσσονται τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δείγματα αίματος των μαμάδων για 15 «παντοτινά χημικά» και βρήκαν επτά σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να τις συμπεριλάβουν στη μελέτη. Οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε PFAS γέννησαν γιους που στη συνέχεια της ζωής τους είχαν αυξημένα επίπεδα άμορφων σπερματοζωαρίων. Αυτό σημαίνει πως το σπέρμα δεν κολυμπούσε. Η έκθεση αυτή αύξησε, επίσης, την ποσότητα μη προοδευτικού σπέρματος - σπέρματος που δεν κολυμπάει ευθεία ή κολυμπάει σε κύκλους. Και τα δύο ζητήματα μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ