Αναδόμησαν ψηφιακά μετά από 7 αιώνες το πρόσωπο γυναίκας του Μεσαίωνα - «Εξαιρετικά όμορφη κι από καλή οικογένεια»

Το «όμορφο» πρόσωπο μεσαιωνικής γυναίκας επανήλθε στη ζωή μετά από 700 χρόνια Facebook Twitter
0

Το όμορφο πρόσωπο μιας μεσαιωνικής γυναίκας αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά μετά από 700 χρόνια, αφού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης για να αναδομήσουν τη μορφή της. 

Η άγνωστη γυναίκα, η οποία πέθανε στα 20 της χρόνια, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανακαίνισης θησαυροφυλακίου στην άλλοτε θρησκευτική, πλέον ερειπωμένη, τοποθεσία Whithorn Priory στο Dumfries and Galloway της Σκωτίας, τη δεκαετία του 1950.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Bradford χρησιμοποίησαν την τεχνική της αναδόμησης προσώπου και υπολογιστές για να δημιουργήσουν μια αληθοφανή κινούμενη εικόνα της. 

Ο Δρ. Christopher Rynn, ανθρωπολόγος και ιατροδικαστής, δήλωσε ότι το κρανίο της ήταν το πιο συμμετρικό που είχε δει ποτέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν εξαιρετικά όμορφη και πιθανώς είχε τύχει μιας ευνοϊκής και υγιούς ανατροφής. 

«Όταν το πρόσωπο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δεν αναπτύσσεται συμμετρικά. Μεγαλώνει αριστερά και δεξιά, κάπως σαν να περπατάει» σημείωσε και προσέθεσε: «Άρα, εάν υπάρχει κάποιου είδους ασθένεια ή ακόμα και κάποιο συναισθηματικό τραύμα που θα εμπόδιζε τον ύπνο και τη σίτιση για κάποια διάστημα, τότε χάνεται η συμμετρία του προσώπου». 

Όσο η παιδική ηλικία και η μεταγενέστερη εφηβική ζωή είναι απαλλαγμένες από άγχη και τραύματα, τόσο πιο συμμετρικό καταλήγει να είναι το πρόσωπο, εξήγησε. 

Η γυναίκα ήταν θαμμένη σε πέτρινο φέρετρο μπροστά από τον μεγάλο βωμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε υψηλό κύρος. Το φέρετρό της βρισκόταν δίπλα σε αυτό του επισκόπου Walter, ο οποίος είχε ταφεί με τιμές. Ένας τρίτος σκελετός, που ανήκει σε άνδρα, βρέθηκε σε ένα άλλο κοντινό φέρετρο. Και τα τρία κρανία υποβλήθηκαν σε ανακατασκευή προσώπου.

Η Δρ. Shirley Curtis-Summers βιο-ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Bradford επεσήμανε πως η «γυναίκα ήταν λίγο πάνω από 20 ετών και είχε ταφεί σε ένα κρεβάτι από κοχύλια». Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να έχει «κάποια θρησκευτική σημασία» καθώς τα κοχύλια συνδέονταν με το προσκύνημα στην περιοχή. 

Οι ειδικοί σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ισοτοπική ανάλυση του σκελετού της γυναίκας στο εγγύς μέλλον για να επιβεβαιώσουν την τροφή που κατανάλωνε. Αν αποδειχθεί ότι είχε διατροφή πλούσια σε ψάρια, παρόμοια με αυτή του επισκόπου, θα επιβεβαιωθεί ότι προερχόταν από οικογένεια υψηλού στάτους.

Η Δρ. Curtis-Summers έκανε ένα λόγο για «τεράστιας σημασίας» έργο καθώς, κόντρα στα προβλήματα που εμποδίζουν την κατανόηση τής ζωής εκείνης της περιόδου, η δυνατότητα αναπαράστασης προσώπων και τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων αυξάνει σημαντικά την επιστημονική γνώση για την εποχή εκείνη. 

Με πληροφορίες από Telegraph

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ