Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια- η σπρίντερ που αρνήθηκε να επιστρέψει στη Λευκορωσία όταν την πήγαν στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της- αναχώρησε σήμερα από το Τόκιο με προορισμό τη Βιέννη, ταξιδεύοντας υπό πολωνική διπλωματική προστασία. 

 

Αφού πέρασε δύο νύχτες στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, η 24χρονη αθλήτρια σήμερα επιβιβάστηκε σε πτήση στο αεροδρόμιο Narita. Αρχικά, επρόκειτο να ταξιδέψει με προορισμό τη Βαρσοβία. Όμως, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να πάει στη Βιέννη. 

 

Αυτή η αλλαγή έγινε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητά της, επειδή έγινε γνωστό πότε θα ταξίδευε στη Βαρσοβία και δημοσιογράφοι έκλεισαν θέσεις στην ίδια πτήση, σύμφωνα με πολωνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

 

Η ανησυχία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξαιτίας του περιστατικού που έγινε τον Μάιο, όταν η Λευκορωσία έδωσε εντολή να προσγειωθεί στο Μινσκ πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος. 

 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι η Τσιμανούσκαγια μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας μόλις φτάσει στη Βιέννη. Ακόμη, το υπουργείο ανέφερε ότι αν η αθλήτρια αποφασίσει να ζητήσει άσυλο στην Αυστρία, η διαχείριση της αίτησής της θα γίνει με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. 

 

Ο Λευκορώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Πάβελ Λατούσκο, ο οποίος ζει στην Πολωνία, δήλωσε ότι η αθλήτρια θα πάει στη Βαρσοβία. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μάρσιν Πρζιντάζ επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη είναι ακόμη υπό τη φροντίδα των πολωνικών διπλωματικών υπηρεσιών. 

 

Την περασμένη Κυριακή, μία ημέρα προτού τρέξει στους προκριματικούς των 200 μ. στους Ολυμπιακούς αγώνες, η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια κατήγγειλε ότι οι προπονητές της λευκορωσικής ομάδας στο Τόκιο της είπαν να μαζέψει τα πράγματά της και τη μετέφεραν παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο, προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα της. Νωρίτερα, η αθλήτρια είχε επικρίνει δημοσίως τους προπονητές της ομάδας. 

 

Για την υπόθεση η ΔΟΕ έχει ανοίξει έρευνα και σήμερα, Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει την αναφορά για το περιστατικό που είχε ζητήσει από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας. 

 

Με το θέμα θα ασχοληθεί η πειθαρχική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τα γεγονότα και «θα ακούσει τους δύο αξιωματούχους, τους Αρτούρ Σούμακ και Γιούρι Μοΐσεβιτς, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στο περιστατικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς.