Τσίπρας στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο - «Παλεύουμε για εκλογές το συντομότερο»

Τσίπρας στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο - «Παλεύουμε για εκλογές το συντομότερο» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

«Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο, υπάρχει σχέδιο για να ανασάνει η κοινωνία, υπάρχει ελπίδα για να στηριχτεί η χώρα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταφέροντας το «ισχυρό μήνυμα» που όπως είπε στέλνει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το οποίο έλαβε ο ελληνικός λαός «αλλά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Κλείνοντας με την ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εστάλη το μήνυμα ότι «ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε, να αναλάβουμε την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής, της προοδευτικής διακυβέρνησης». «Δόθηκε απ' το συνέδριο», πρόσθεσε, «το μήνυμα ότι αλλάζουμε για να αλλάξει η χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «με το συνέδριό μας και τις αποφάσεις μας ξεκινά μια νέα εποχή για το κόμμα μας, για την αριστερά, για τη προοδευτική παράταξη αλλά και για το αύριο της χώρας, για την αναγκαία πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος» και πως το συνέδριο «ανοίγει το δρόμο για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιο μαζικό, πιο ισχυρό, πιο δημοκρατικό αλλά και πιο ενωμένο».

Υπογράμμισε ότι «σήμερα σε αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι. Υπάρχουν μόνο νικητές». Είπε ότι νικητές είναι όλες και όλοι οι σύνεδροι που εκπροσώπησαν τα χιλιάδες μέλη του κόμματος «με αίσθημα ευθύνης όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για την πατρίδα», που κατέθεσαν τις απόψεις, τον προβληματισμό τους, τις διαφωνίες τους. Πρωτίστως όμως, σημείωσε, «νικητές είναι οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες σε όλη τη χώρα που επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα και τις αγωνίες τους», οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι, «που μπορούν να βλέπουν σε αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα των κινημάτων, του αγώνα, αλλά και ένα κόμμα έτοιμο να αναλάβει ευθύνες για το αύριο της χώρας».

Σχολίασε ότι όμως υπάρχουν και ηττημένοι, που δεν βρίσκονται σε αυτή την αρένα. Είναι αυτοί, είπε, που «έσπευσαν τούτες τις μέρες να δείξουν με κάθε τρόπο τον εκνευρισμό τους, τον φόβο που τους διακατέχει, στα τηλεοπτικά στούντιο, στα πρωτοσέλιδά τους, στη προπαγάνδα τους». Είπε πως με πρώτο τον πρωθυπουργό έσπευσαν να παρουσιάσουν ως «λεφτόδεντρα» και «παροχολογία» τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα 5+1 σημεία. Ρώτησε αυτούς που «ποτίζουν κάθε μέρα τα κλεπτόδεντρα της αισχροκέρδειας» αν είναι παροχολογία να δεσμεύεσαι για την υλοποίηση των εργαλείων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και πρακτικών που άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν για τη μείωση των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα. «Αλλά τα ουρανοκατέβατα κέρδη των 1,5 δισ. μέσα σε 8 μήνες που δεν φορολογούνται, οι παροχές στους παραγωγούς ενέργειας με πρώτη την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, δεν είναι παροχολογία», σχολίασε, για να τονίσει: «Θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρά σας, για να δώσουμε ανάσα και στήριγμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Όμως, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτά που εξήγγειλε προχθές δεν ήταν έξω από τη λογική και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ όσο διάστημα κυβέρνησε. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε σε: μείωση των τιμολογίων του ρεύματος το '19, στο ότι δεν αυξήθηκε ούτε ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ επί 4,5 χρόνια, στην αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη «13η σύνταξη», τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, την ενίσχυση του ΕΣΥ, επίδομα στέγης νέων, αύξηση δαπανών στην εκπαίδευση.  

«Τίποτα από όσα δεσμευτήκαμε δεν είναι παροχολογία, μη ρεαλιστικό, ακατόρθωτο», σημείωσε. «Αλλά», σχολίασε, «είναι έξω από τη λογική, την πολιτική, την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του κ. Μητσοτάκη», κατηγορώντας τον ότι «ξοδεύει για λίγους και όχι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». «Απαντάμε λοιπόν στην κυβέρνηση και στα πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια, που έπαθαν ταραχή αυτές τις μέρες ακούγοντας το δίλλημα σοσιαλισμός βαρβαρότητα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Μη ταράζεστε. Αυτά που δεσμευτήκαμε δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι απλά ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ο σοσιαλισμός είναι το όραμά μας. Είναι η δίκαιη κοινωνία που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «υπάρχει ένα σημείο καμπής που όσο προπαγάνδα και τοξική επίθεση και να κάνεις σε κάποιον, τόσο τον ευνοείς». «Το ζήσατε το '14-'15, αλλά μυαλό δεν βάλατε», είπε απευθυνόμενος στους «προπαγανδιστές». Υποστήριξε ότι η κοινωνία έχει περάσει αυτό το σημείο καμπής, προσθέτοντας ότι όσο συνεχίζονται οι «επιθέσεις, διαστρεβλώσεις, δολοφονίες χαρακτήρων» τόσο πιο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και «το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής» θα δυναμώνει και θα έρχεται πιο κοντά «η μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι θέλει οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο, «όχι μόνο για να βάλουμε ένα φρένο στη κοινωνική λεηλασία το συντομότερο. Αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα που περνά θα συσσωρεύονται βάρη που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη προσπάθειά μας την επόμενη μέρα». Σχολίασε ότι η πιθανότητα να εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης τη τετραετία «σημαίνει και εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ήττα στις εκλογές, άρα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την κάλπη της απλής αναλογικής». Όμως, τόνισε, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα «και εξάντληση των πόρων, εξάντληση των πυρομαχικών για να πολεμήσουμε την επόμενη μέρα να στηρίξουμε τη κοινωνική πλειοψηφία». «Για αυτό και παλεύουμε για εκλογές το συντομότερο», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι γι' αυτό ζητά και από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, «αν για λόγους τακτικής αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους» για τις 5+1 θέσεις που έθεσε, «τουλάχιστον να είναι καθαροί σε ένα πράγμα: ότι δεν θα επιδιώξουν να γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος». 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τον στόχο «αποκατάστασης των πληγών στην ίδια τη Δημοκρατία». Εξηγώντας γιατί μιλά για «καθεστώς Μητσοτάκη» και «καθεστωτική λειτουργία», είπε ότι με εκλογές ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης, όμως «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής». Ανέφερε ειδικότερα ότι «ρήμαξαν τα δημόσια ταμεία με απευθείας αναθέσεις 7 δισ. σε 18 μήνες», «βόλεψαν εκατοντάδες γαλάζια golden boys σε κρατικές θέσεις με παχυλούς μισθούς...» κάνοντας εκτενή αναφορά στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ και τον ΔΕΔΗΕ. Μίλησε για «ρεσάλτο στο Δημόσιο με τις ατελείωτες στρατιές μετακλητών» από αυτούς που «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς και έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ». Υποστήριξε ότι «τέτοια φίμωση της διαφορετικής άποψης, τέτοια μονοκαλλιέργεια και μονοφωνία στην ενημέρωση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα» και πως «δεν τους έφτανε αυτό» αλλά «προχώρησαν σε διώξεις ενοχλητικών δημοσιογράφων, όπως η Γ. Παπαδάκου, ο Κ. Βαξεβάνης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να καταστεί σαφές ότι «η αριστερά, η προοδευτική παράταξη, οι δημοκρατικοί πολίτες, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισονομία». «Δεν θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας», «θα έρθουμε να καταργήσουμε τα golden boys. Θα έρθουμε να επιβάλουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», υπογράμμισε. Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές, θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη…». Επίσης ότι δεν θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τα ΜΜΕ, αλλά «να τα στηρίξουμε με κριτήρια αντικειμενικά και θέτοντας κανόνες πλουραλισμού, αντικειμενικότητας και δημοκρατίας». Είπε ακόμη ότι «δεν θα φτιάξουμε δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Θα δώσουμε σε διακοινοβουλευτικές επιτροπές τον έλεγχο και τις αποφάσεις. Θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του κόμματος και του κράτους» και «θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε λάθη που κι εμείς κάναμε στη θητεία μας υπό καθεστώς πίεσης». Σημείωσε πως «ξέρουμε, ότι στο δικό τους γήπεδο μόνο να χάσουμε μπορούμε, μόνο στο γήπεδο της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, μπορούμε να κερδίσουμε».  

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η βασική ευθύνη που μας διακατέχει όλους φεύγοντας από το συνέδριο είναι να δυναμώσουμε το κόμμα μας και να νικήσουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τονίζοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα δε περισσεύει κανείς. Πρόσθεσε ότι «το συνέδριό μας απέδειξε ότι μπορούμε να συζητάμε δημοκρατικά, ενίοτε με πάθος και εντάσεις, αλλά να αποφασίζουμε» και υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε ενωμένοι σα μια γροθιά».  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ