Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Προκήρυξε τώρα εκλογές για Σεπτέμβριο, όρισε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Προκήρυξε τώρα εκλογές για τον Σεπτέμβριο, όρισε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει τώρα εκλογές για τον Σεπτέμβριο και να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. 

«Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ. 

«Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης 

Έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό «να σοβαρευτεί», τονίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση, κοινωνική και γεωπολιτική και οφείλει να τις διαχειριστεί με εθνική ευθύνη, όσο ακόμα θα είναι στη θέση του». 

Παράλληλα τον κάλεσε, «αν πραγματικά επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα», «να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο» και «να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές». 

Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο» και «να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές».

Η χώρα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, έχει οδηγηθεί σε ένα «διπλό αδιέξοδο». «Από τη μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία», συμπλήρωσε. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όπως «απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση»,  αποδεικνύεται «ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας». Ο ενεργειακός πληθωρισμός «τρέχει στην Ελλάδα με 60% ενώ σε όλη την Ευρώπη με 39%», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. 

«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος στη δυτική Ευρώπη. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη στον κόσμο. Την ίδια ώρα που τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με λογιστικά κόλπα προσπαθεί να μειώσει για να μην τα φορολογήσει», συμπλήρωσε. 

Επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «αντί για σοβαρή αύξηση στους μισθούς, αντίστοιχη με τον πληθωρισμό, και δραστικά μέτρα» όπως παίρνουν άλλες χώρες για τη μείωση των τιμών σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, «το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα που κινείται σε αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη». 

«Δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας αλλά μόνο να τους κοροϊδέψει με επιδόματα, με ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζει», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βάζει τη χώρα σε περιπέτειες «με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που ασκεί. Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, με την εν κρυπτώ αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των κομμάτων και του ελληνικού λαού, που εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο κάνοντας την μέρος τής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα στερεί οπλισμό από τη νησιά».
 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ