Τσίπρας- Κλιματικός Νόμος: Προστατεύουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον

Τσίπρας- Κλιματικός Νόμος: Προστατεύουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών -όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»-, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του». «Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε. 

 Σημείωσε ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. 

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και στο έδαφος της κλιματικής κρίσης βλέπει ευκαιρία «για χρυσές δουλειές των φίλων και χορηγών της». Επ' αυτού αναφέρθηκε σε έργα της για «ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ» που «συμμετέχει στη μάχη των αρπακτικών της ενέργειας για μεγαλύτερο κέρδος, με θύματα κάθε ελληνικό σπίτι και επιχείρηση», για πάγωμα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για Ενεργειακές Κοινότητες, για περιοχές Natura-«βορά» στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως όταν άρχισε το κύμα της ακρίβειας, αντί η κυβέρνηση να χτυπήσει την αισχροκέρδεια έλεγε στους πολίτες να μην ανάβουν θερμοσίφωνα. Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση χαρακτήρισε κούφια φιέστα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το 2020, σχολιάζοντας πως το μόνο που προχωράει τελικά είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ για την ανακύκλωση πρόσθεσε ότι έχει παγώσει και «η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης καρκινοβατεί». Ακόμη είπε ότι το «Εξοικονομώ» δεν προκηρύχτηκε για το 2021 και πήγε το 2022, ότι δεν πληρώνονται τα έργα του προγράμματος του 2020 και ότι δεν υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια στα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις.

 Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρώτοι απ' όλους οι νέοι και οι νέες, «που τους καταδικάζετε σε ένα αβίωτο μέλλον σε μια αβίωτη χώρα και τους δουλεύετε και από πάνω με τις ανοησίες για την "ολιστική" αντίληψη της ζωής», δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα πίσω. «Αυτοί είναι που θα δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική σας αποτυχία, πριν γίνει και ολιστική αποτυχία της χώρας», σχολίασε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχευση της είναι η κλιματική και η ενεργειακή κρίση και οι ευρωπαϊκοί πόροι «να γίνουν μεγάλη ευκαιρία για να συσσωρεύσουν ακόμα περισσότερα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις, για ένα νέο γύρο γενικευμένης διαπλοκής υπό την αιγίδα και τον συντονισμό ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΙΤΗ 28/06- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Η απροετοίμαστη Ευρώπη και η ενεργειακή παγίδα

LiFO politics / Η απροετοίμαστη Ευρώπη και η ενεργειακή παγίδα

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Χάρη Δούκα, καθηγητή ενεργειακής πολιτικής στο ΕΜΠ, σχετικά με όλους εκείνους τους λόγους που συνέτειναν στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων. Πώς βρεθήκαμε να ζούμε μέσα σε μια «τέλεια ενεργειακή καταιγίδα»;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ