Τσακαλώτος: Δεν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με Βαρουφάκη- Λόγω απλής αναλογικής, πρέπει να τα βρούμε

Τσακαλώτος: Δεν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με Βαρουφάκη- Λόγω απλής αναλογικής, πρέπει να τα βρούμε Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας ότι η απλή αναλογική επιβάλει «να τα βρεις» με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει. 

Ερωτηθείς εάν, σε προσωπικό επίπεδο, θα ξανακυβερνούσε με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στην ΕΡΤ: 

«Με τον κ. Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά, όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική. Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή… εγώ έχω μεγαλύτερο καημό να ανταποκριθούμε στην αγωνία και την απελπισία του κόσμου που αντιμετωπίζει την ακρίβεια, παρά να στεναχωρηθώ ότι θα μιλήσω με κάποιον που έχω διαφωνήσει». 

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει διαφωνίες και με το ΚΚΕ, όπως και ότι θέλει να συζητήσει και με το ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι όσα κόμματα και πολιτικοί αισθάνονται την αγωνία του κόσμου, ότι εδώ κάτι πρέπει να αλλάξει, έχουμε ευθύνη να τα βάλουμε κάτω», συμπλήρωσε. Για αυτό, συνέχισε, ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση πέντε σημείων «για συζήτηση και εσωτερικά αλλά και προς το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Να υπάρχει μια προοδευτική, αριστερή, ριζοσπαστική κυβέρνηση που θα δώσει την ελπίδα που λείπει». 

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το «για ποια σοσιαλδημοκρατία μιλάμε». Συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία κάνει μια προσπάθεια αυτοκριτικής. «Δεν είμαι σίγουρος πόσο ο κ. Ανδρουλάκης είναι διατεθειμένος να εμβαθύνει στρατηγικά, προγραμματικά αυτή τη νέα σοσιαλδημοκρατία. Εάν το κάνει, νομίζω ότι ο χώρος συνάντησης διευρύνεται», πρόσθεσε. 

Όσο για το εάν η σωστή στρατηγική για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το κέντρο ή προς τα αριστερά, απάντησε: «Η δική μου άποψη είναι- και το έχει πει ο Αλέξης- πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, αλλά όχι από το κέντρο». Πρόσθεσε ότι δεν είναι ενάντια στη συζήτηση με τους ανθρώπους του κέντρου, αλλά «πρέπει να τους πείσουμε ότι η παλιά συναίνεση του κέντρου δημιούργησε όλες τις ανισότητες». 

«Δεν υπάρχει αντίπαλος και αντιπολίτευση σε αριστερό κόμμα» 

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι ο εσωκομματικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι σε ένα αριστερό κόμμα, «δεν δέχομαι ούτε τον όρο “αντίπαλος” ούτε τον όρο “αντιπολίτευση”». 

Σημείωσε ότι συνεργάζεται πολλά χρόνια με τον κ. Τσίπρα, «έχουμε διαφωνήσει για πάρα πολλά πράγματα, έχουμε συμφωνήσει για ακόμη περισσότερα. Πότε με πείθει, πότε τον πείθω. Κανένας ηγέτης που είναι σοβαρός δεν θέλει γύρω του ανθρώπους που του λένε αυτό που θέλει να ακούσει». 

Δεν νοείται, συνέχισε, αριστερό κόμμα που δεν συζητά ανοιχτά για τις προτεραιότητες, τη στρατηγική, την τακτική. «Υπήρχε κάποιος που τον αμφισβητούσε τον Τσίπρα; Κανένας δεν υπήρχε. Συμφωνούμε όλοι ότι ο Αλέξης είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και συζητάμε στο συνέδριο και την κεντρική επιτροπή», πρόσθεσε. 

Συμπλήρωσε ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως οι τάσεις πρέπει να είναι ιδεολογικά ρεύματα. «Δεν είπε να καταργήσουμε τις τάσεις. Είπε να καταργήσουμε μηχανισμούς και να έχουμε ιδεολογικά ρεύματα και να υπάρχει μια ρευστότητα, που ο Ευκλείδης μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι και να διαφωνήσει αύριο σε κάτι», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η «Ομπρέλα» είναι παράδειγμα ιδεολογικού ρεύματος. 

Τέλος, σε άλλο σημείο της συνέντευξης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εισπράξει ακόμη, όσο θα ήθελε ο ίδιος, τη φθορά της κυβέρνησης. 

«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει όσα μπορούμε. Θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και ακόμα δεν έχουμε εισπράξει όσα θα ήθελα, με θετική ψήφο. Νομίζω ότι αυτό είναι το πεδίο που με καινούρια οργάνωση, ορμή, μπορούμε να μετατρέψουμε μια απελπισία σε μια θετική ψήφο», ανέφερε συγκεκριμένα. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ