Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος» - Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος» - Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr έκαναν λόγο για συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σχολιάζοντας ότι «έσπασε ο πάγος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι το 2021 δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020, ενώ συμφωνήθηκε η προώθηση θετικής ατζέντας, με «κορμό» τα 25 σημεία της συμφωνίας του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Για τις διμερείς σχέσεις, η βελτίωση θα γίνει βήμα- βήμα καθώς παραμένουν μεγάλες διαφορές, με πρώτο το ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. 

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ελληνική θέση είναι ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία, με την Αθήνα να θεωρεί πως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας θα ήταν να υποδεχθεί πίσω τους 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και κράτησε περίπου 50 λεπτά. Στα πρώτα λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες και φωτογραφήθηκαν, αλλά η συζήτησή τους έγινε πίσω από κλειστές πόρτες.

Το ΝΑΤΟ και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί καλούνται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις στις σημερινές προκλήσεις, όπως το γεγονός ότι ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων επιδεικνύουν την ισχύ τους απειλώντας τη σταθερότητα, ήταν νωρίτερα το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ