Σόιμπλε: «Έφτασα πολύ κοντά στο να παραιτηθώ επειδή η Μέρκελ απέρριψε το Grexit»

Σόιμπλε: «Έφτασα πολύ κοντά στο να παραιτηθώ επειδή η Μέρκελ απέρριψε το Grexit» Facebook Twitter
EPA
6

«Καταρχήν η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει μέλος της Ευρωζώνης», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times στην οποία αναφέρεται και στην επιθυμία του για Grexit. 

Η συνέντευξη έχει απολογιστικό χαρακτήρα και ο Σόιμπλε μιλάει για όλους τους σημαντικούς σταθμούς της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους ο Σόιμπλε θεωρούσε πως η χώρα μας πρέπει να κάνει ένα «τάιμ άουτ» διάρκειας δέκα ετών από την Ευρωζώνη. Για πρώτη φορά είχε θέσει το ζήτημα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον ομόλογο του στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011. «Του είχα πει πως πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να υποτιμάτε το νόμισμα σας, δεν είστε ανταγωνιστική», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διόρθωση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολο να γίνουν σε μια δημοκρατία. Για αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά όλοι έλεγαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο», λέει ο Σόιμπλε. 

Ο Σόιμπλε συνέχισε να επιμένει στην ιδέα του. Πίεσε για προσωρινό Grexit το 2015, σε έναν άλλον γύρο της κρίσης χρέους. Όμως η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν το σχέδιο του. Αποκαλύπτει τώρα πως σκέφτηκε να παραιτηθεί για αυτό το ζήτημα. «Το πρωί που πάρθηκε η απόφαση (η Μέρκελ) μου είπε: "Θα συνεχίσεις"; (στο υπουργείο Οικονομικών). Όμως αυτή ήταν μία από τις περιπτώσεις που φθάσαμε πολύ κοντά στο να παραιτηθώ».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε απορρίπτει την άποψη πως η λιτότητα προκάλεσε την άνοδο του λαϊκισμού. «Το να ξοδεύεις περισσότερο δεν προκαλεί μεγαλύτερη ικανοποίηση. Οι ρίζες του προβλήματος εστιάζονται στη μαζική μετανάστευση και τις ανασφάλειες που αυτή προκάλεσε. Ποια ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει το ίδιο πρόβλημα; Ακόμα και η Σουηδία, η εμβληματική περίπτωση ανοιχτής κοινωνίας και αλληλεγγύης». 

Όσον αφορά την κατηγορία πως δεν ενδιαφέρθηκε αρκετά για το πόσο υπέφεραν οι νότιες χώρες της Ευρώπης, την αντιπάθεια την οποία δημιούργησε στους λαούς τους και το πως νιώθει τώρα, απαντά: «Είμαι λυπημένος γιατί έπαιξα έναν ρόλο σε όλα αυτά. Και σκέφτομαι τώρα πως θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά». 

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
«Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διόρθωση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολο να γίνουν σε μια δημοκρατία. Για αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα. Πηγή: www.lifo.grΜπορεί να διανοηθεί έστω και ένας από το ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του '15, από τι πραγματικά γλιτώσαμε το '15; Υπάρχει άραγε κάποιος από αυτό το ποσοστό που να συνειδητοποιεί το βάρος αυτής της δήλωσης;
ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times στην οποία αναφέρεται και στην επιθυμία του για Grexit. Πηγή: www.lifo.grΜε λίγα λόγια, ο Σόιμπλε κατέβηκε στη διαπραγμάτευση με όπλο του το Grexit, την ίδια στιγμή που οι συριζαίοι σκαρφίστηκαν την ιδέα να απειλήσουν με...Grexit!Καταλάβατε;Ευχαριστώ λοιπόν τους Πρετεντέρηδες, τις Τρέμηδες, τους Πρωτοσάλτες!Όλοι οι υπόλοιποι που λιβάνιζαν το κίνημα συριζα αλλά και αυτοί που δεν έπαιρναν θέση μπήκαν μια για πάντα στον κουβά της ιστορίας!
«Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διόρθωση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολο να γίνουν σε μια δημοκρατία. Για αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα»Αυτό θα έπρεπε να παίζει πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Δηλαδή οι αλλαγές που θεωρεί ότι έπρεπε να γίνουν θα μπορούσαν να γίνουν μόνο υπό τυρρανία. Άρα εξωθούσε την Ελλάδα σε μια δικτατορία. Σε αυτό συμφωνούσε άλλωστε με τις Ζωές, τους Λαφαζάνιδες και τους ΧΑγίτες. Όσο για το «προσωρινό» του παράγματος, γελάνε και οι πέτρες. Μάλλον σε εμφύλιο θα οδηγούσε μια ενδεχόμενη απομάκρυνση της Ελλάδας από ευρώ και ΕΕ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ