ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση σε Πιερρακάκη - Τσιάρα για το ηλεκτρονικό αρχείο παρακολουθήσεων

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση σε Πιερρακάκη - Τσιάρα για το ηλεκτρονικό αρχείο παρακολουθήσεων Facebook Twitter
Κυριάκος Πιερρακάκης
0

Στη Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα της «ανυπαρξίας ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών», όπως λέει η Χαριλάου Τρικούπη. 

Με ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, «επισημαίνουν δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο πλαίσιο της έρευνας της απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβεβλημένο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη για να ελέγξει την ύπαρξη διάταξης για παρακολούθηση του από το σύστημα "νόμιμης συνακρόασης της ΕΥΠ" δεδομένου ότι η ΑΔΑΕ τηρεί χειρόγραφο αρχείο, συνεπώς είναι αδύνατον να ανατρέξει έγκαιρα σε αυτό».

Όπως αναφέρουν οι ερωτώντες, «η Αρχή, κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε αποφασίσει τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων παρακολούθησης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, αφού εκκρεμεί ΚΥΑ την οποία θα έπρεπε να συνυπογράψει ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρρακάκης».

Την ερώτηση υπογράφουν ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλιδης και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ιλχάν Αχμέτ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα

Θέμα: «Η ανυπαρξία ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για παρακολουθήσεις από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών οδηγεί το κράτος δικαίου της χώρας σε διασυρμό»

Στο πλαίσιο όσων έχουν βγει στο φως αναφορικά με την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, έγινε γνωστό ότι κατόπιν συνεδρίασης της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και σύστασης σχετικής επιτροπής, η Αρχή απευθύνθηκε στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβεβλημένο το κινητό του κ. Ανδρουλάκη για να ελέγξει την ύπαρξη διάταξης για παρακολούθησή του από το σύστημα «νόμιμης συνακρόασης».

Προκύπτει το πολύ εύλογο ερώτημα «γιατί η ΑΔΑΕ απευθύνθηκε στον πάροχο για να συλλέξει στοιχεία. Δεν έχει δικό της αρχείο με τις διατάξεις που παίρνει από τις υπηρεσίες ασφαλείας;»

Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση, είναι ότι το αρχείο που έχει στα χέρια της η Αρχή είναι χειρόγραφο, κατά συνέπεια είναι και αμφιβόλου εγκυρότητας, με συνέπεια την αδυναμία της ουσιαστικής και αξιόπιστης παρακολούθησης των περιπτώσεων ύπαρξης διάταξης.

Δεδομένων των παραπάνω, ο έλεγχος για τα πρόσωπα που παρακολουθούνται επαφίεται στους παρόχους, την ΕΥΠ ή την αστυνομία, μια πρακτική που απέχει πολύ από τις πρακτικές που αντιστοιχούν σε ένα υπεύθυνο κράτος και αξιόπιστους θεσμούς.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως η αρμόδια Αρχή είχε πάρει απόφαση τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου των διατάξεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει, εξαιτίας μιας ΚΥΑ που εκκρεμεί και την οποία, όπως πληροφορούμαστε, θα έπρεπε να είχε συνυπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρρακάκης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Γιατί δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία και τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου, που θα διασφάλιζε τη διαφάνεια, θα διευκόλυνε τη διερεύνηση των υποθέσεων και θα προστάτευε δημόσια πρόσωπα και πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία;

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ