Μητσοτάκης: Θέλω να πάω στο τέλος της 4ετίας- «Όχι» σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έντασης

Μητσοτάκης: Θέλω να πάω στο τέλος της 4ετίας- «Όχι» σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έντασης Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI
0

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά έκανε έκκληση σε όλους προκειμένου να μην καταλήξει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αυξημένες επιδοτήσεις για 60 λίτρα τον μήνα με το Fuel Pass 2, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν σήμερα. 

«Στο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα καύσιμα, ας το ονομάσουμε ένα Fuel Pass 2, για τους επόμενους τρεις μήνες», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Capital. 

«Μιλάμε για αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις ύψους 60 λίτρων το μήνα, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε εκταμιεύσει το προηγούμενο τρίμηνο όταν θέσαμε σε εφαρμογή το Fuel Pass 1», συμπλήρωσε και παρέπεμψε για λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα κάνουν σήμερα το μεσημέρι οι αρμόδιοι υπουργοί. 

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα στηθούν κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Δήλωσε ξανά ότι είχε πολλές «ευκαιρίες» για να κάνει εκλογές «σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη ΝΔ» και δεν το έκανε διότι «δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος». 

Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης, «σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», συνέχισε. «Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων», συμπλήρωσε και έφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ψηφιστεί εντός Ιουλίου. 

«Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είναι πολύ νωπό για να αγνοηθεί το φαινόμενο με τις εκλογές στη Γαλλία, κυρίως ως προς την αποχή. 

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είμαστε καλυμμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και κατά συνέπεια προς τη χώρα μας». 

Συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά πως αυτό θα γίνει, αλλά «είμαστε έτοιμοι και γι' αυτό το ενδεχόμενο και έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Και βέβαια έχουμε τη δυνατότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, να μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς είμαστε χώρα πρώτης εισόδου για LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο». 

Περισσότερο, τόνισε, τον απασχολούν οι τιμές της ενέργειας και λιγότερο η διαθεσιμότητά της. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας ενέργειας ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, το οποίο -τονίζω- θα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σενάριο για την Ευρώπη. Θα είμαστε καλυμμένοι, θα τα βγάλουμε πέρα», υπογράμμισε. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ