Μητσοτάκης: Θα ανακοινώσουμε σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για τα σπίτια και τα δημόσια κτήρια

Μητσοτάκης: Θα ανακοινώσουμε σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για τα σπίτια και τα δημόσια κτήρια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τα πρόσφατα ταξίδια του στις ΗΠΑ και το Νταβός, προαναγγέλλοντας, αμέσως μετά, ανακοινώσεις για ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα αφορά και τις ιδιωτικές κατοικίες. 

«Όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας αναταραχής που αυτό έχει προκαλέσει», σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως εξίσου σημαντική με την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, είναι και η βραχυπρόθεσμη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο για τα δημόσια κτίρια όσο και για τις ιδιωτικές κατοικίες. «Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενη σε πρόσφατη έκθεσή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τριπλή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Κρίση στον εφοδιασμό με τρόφιμα του πλανήτη, κρίση στην ενέργεια και κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου.

«Την αποκάλεσε “ τέλεια καταιγίδα”, γιατί θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Νομίζω λοιπόν ότι η ευθύνη για τη λήψη αυτών των μέτρων, για την αντιμετώπιση του κινδύνου για την επισιτιστική κρίση ή για την κρίση στην ενέργεια, δηλαδή και για τις τρεις αυτές κρίσεις και για ό,τι άλλο προκύψει, ανήκει όχι μόνο στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση -άρα πολύ σωστά λέτε ότι κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σχολίασε η κα Σακελλαροπούλου. 

«Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα ώστε να προλάβουμε τους κινδύνους αυτούς. Και η λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, ιδίως αυτών που επιβαρύνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένοι και στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να καταθέσουν τα σχετικά τους στοιχεία «ώστε να αρχίσει η επιστροφή του 60% της αύξησης, της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους, άμεσα.»

Από 1η Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΙΤΗ 28/06- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Η απροετοίμαστη Ευρώπη και η ενεργειακή παγίδα

LiFO politics / Η απροετοίμαστη Ευρώπη και η ενεργειακή παγίδα

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Χάρη Δούκα, καθηγητή ενεργειακής πολιτικής στο ΕΜΠ, σχετικά με όλους εκείνους τους λόγους που συνέτειναν στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων. Πώς βρεθήκαμε να ζούμε μέσα σε μια «τέλεια ενεργειακή καταιγίδα»;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ