Μητσοτάκης από ΟΗΕ: Κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία - Δε συμβιβαζόμαστε

Μητσοτάκης από ΟΗΕ: Κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία - Δε συμβιβαζόμαστε Facebook Twitter
0

Για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και τη «φιλοπόλεμη γλώσσα» απέναντι στην Ελλάδα μίλησε από το βήμα της 77ης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εντεινόμενη αναθεωρητική ατζέντα κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν ότι θα έρθουμε νύχτα εφόσον το αποφασίσουμε προσιδιάζει με ρητορική επιτιθέμενου» σημείωσε. 

«Έχουν περίεργη εμμονή με τη χώρα μου, έχουν φιλοπόλεμη γλώσσα, λένε ότι θα επιτεθούν στη χώρα μου μια νύχτα. Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, δημιουργεί ένα αφήγημα, απειλεί με casus belli αν εφαρμόσουμε το κυρίαρχο δικαίωμά μας για τα χωρικά ύδατα. Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ρωτάω, είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα αιτήματα της Τουρκίας «αβάσιμα και έωλα» διαμηνύοντας πως «το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε βήμα προσέγγισης προς την Άγκυρα, δηλώνοντας για άλλη μια φορά «ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου» και διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε στο μέλλον ως φίλοι». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ