Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Πόδια μωρού Facebook Twitter
Φωτ: Omar Lopez on Unsplash
0

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

«Ναι», επί της αρχής, ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», η Ελληνική Λύση «παρών» και το ΜέΡΑ25 «κατά».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πρόκληση που συνδέεται με τα ατομικά δικαιώματα, τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού

«Ένα ζήτημα της εποχής μας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοιχτά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πρόκληση συνδέεται και με άλλα σημαντικά εθνικά στοιχήματα, με τα ατομικά δικαιώματα με τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αλλά και με κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τη δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, πραγματοποιώντας το όνειρο να συμπληρώσουν την οικογένεια τους με ένα παιδί ή με ακόμη ένα παιδί. Και αυτό να γίνει με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους στις οποίες συχνά κατάφευγαν μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το "παρών" όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις» είπε και προσέθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».

Τα σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου 

  • Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών από τα 50 στα 54 χρόνια
  • Αίρεται η προϋπόθεση της συναίνεσης του συζύγου ή του συντρόφου για να χρησιμοποιηθούν τα ωάρια
  • Δυνατότητα κρυοσυντήρησης των ωραρίων για προσωπικού λόγους
  • Κατάργηση της 20ετίας που έχει τεθεί ως ανώτατο όριο για τη διάρκεια συντήρησης των ωαρίων
  • Κάθε δότης/δότρια θα μπορεί να ζητήσει ανωνυμία, πλήρη επωνυμία ή το μικτό σύστημα
  • Ίδρυση μονάδας ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης ειδικά για HIV πολίτες
  • Απαγόρευση των μη αναγκαίων εγχειρήσεων σε intersex παιδιά. Επεμβάσεις σε χαρακτηριστικά φύλου θα γίνονται μετά από 15 χρόνια και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ