Σουηδική εταιρεία «στρατολογεί» κοράκια για να μαζεύουν τα αποτσίγαρα από τους δρόμους

Σουηδική εταιρεία «στρατολογεί» κοράκια για να μαζεύουν τα αποτσίγαρα Facebook Twitter
Pixabay
0

Μία σουηδική εταιρεία αποφάσισε να στρατολογήσει κοράκια για να μαζεύουν τα πεταμένα αποτσίγαρα από τους δρόμους και τις πλατείες, ως μέρος μιας προσπάθειας για τη μείωση του κόστους της καθαριότητας.

Τα άγρια ​​πτηνά εκτελούν την εργασία και παίρνουν λίγη τροφή για κάθε αποτσίγαρο, που εναποθέτουν σε μια μηχανή, η οποία σχεδιάστηκε κατά παραγγελία από μια startup στο Södertälje, κοντά στη Στοκχόλμη.

«Είναι άγρια ​​πτηνά που συμμετέχουν σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο Christian Günther-Hanssen, ιδρυτής της Corvid Cleaning, της εταιρείας πίσω από την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο.

Το Ίδρυμα Keep Sweden Tidy αναφέρει ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο αποτσίγαρα αφήνονται στους δρόμους της Σουηδίας κάθε χρόνο. Αυτό αντιπροσωπεύει το 62% όλων των απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή του Södertälje ξοδεύει 20 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, δηλαδή περίπου 1,92 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό των δρόμων.

Ο Günther-Hanssen εκτιμά ότι η μέθοδός του θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον το 75% του κόστους που συνεπάγεται η συλλογή αποτσίγαρων στην πόλη.

Προς το παρόν η πόλη Södertälje εκτελεί τη δράση σε πιλοτική βάση πριν από την πιθανή ανάπτυξη της επιχείρησης σε όλη την πόλη.

Τα κοράκια της Νέας Καληδονίας, έχουν εξίσου καλές συλλογιστικές δεξιότητες με όσο ένα επτάχρονο παιδί, σύμφωνα με έρευνα, καθιστώντας τα τα πιο έξυπνα πουλιά για τη δουλειά.

«Είναι πιο εύκολο να τα διδάξεις και υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να μάθουν το ένα από το άλλο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να φάνε κατά λάθος σκουπίδια» λέει ο Günther-Hanssen.

«Η εκτίμηση για το κόστος συγκομιδής αποτσίγαρων σήμερα είναι περίπου 80 öre (σουηδική υποδιαίρεση της κορώνας) ή περισσότερο ανά αποτσίγαρο. Η εξοικονόμηση για τον δήμο εξαρτάται από το πόσα αποτσίγαρα μαζεύουν τα κοράκια».

Ο Tomas Thernström, υπεύθυνος στρατηγικής για τα απόβλητα στο δήμο Södertälje, είπε ότι οι δυνατότητες του πιλοτικού προγράμματος εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλα περιβάλλοντα. Επίσης, είναι σημαντικό και από την άποψη ότι μπορούμε να μάθουμε στα κοράκια να μαζεύουν τα αποτσίγαρα, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε στους ανθρώπους να μην τα πετούν στο έδαφος. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη», είπε.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ