Οι πυρκαγιές του 2022 στην Ευρώπη έχουν κάψει έκταση ίση με το 1/5 του Βελγίου

Οι πυρκαγιές του 2022 στην Ευρώπη έχουν κάψει έκταση ίση με το 1/5 του Βελγίου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια περιοχή ίση με το 1/5 του Βελγίου έχει καταστραφεί από φωτιές μέσα στο 2022 καθώς οι διαδοχικοί καύσωνες και η ξηρασία έχουν πολλαπλασιάσει τις δασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Effis), 1,6 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν σε όλη τη Γηραιά ήπειρο από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Αυγούστου, έκταση που αποτελεί ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 2006.

Το ποσοστό είναι 56% υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2017. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια στρέμματα θα μπορούσαν να γίνουν στάχτη φέτος λόγω πυρκαγιών. 

«Η κατάσταση όσον αφορά την ξηρασία και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έχει επηρεάσει όλη την Ευρώπη φέτος και η συνολική κατάσταση στην περιοχή είναι ανησυχητική, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της περιόδου των πυρκαγιών», δήλωσε ο συντονιστής της Effis, Jesús San-Miguel.

Ενώ οι εποχές των πυρκαγιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται κατά βάση σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο από το 2010 και έπειτα το φαινόμενο παρατηρείται και σε πιο βόρειες περιοχές. 

Η Ισπανία έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και την Πορτογαλία. Παράλληλα, στη Γαλλία έχουν καεί πάνω από 148.000 στρέμματα γης σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε μόλις το 2019. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM