Ο Δήμος Αθηναίων απαντά για τα κλαδεμένα δέντρα: «Τα φροντίζουμε με επιστημονική γνώση»

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων για το κλάδεμα των δέντρων: «Τα φροντίζουμε με επιστημονική γνώση» Facebook Twitter
0

Τις δικές του απαντήσεις για το κλάδεμα των δέντρων, έδωσε ο δήμος Αθηναίων, στον απόηχο μιας κοινής επιστολής περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για «καρατόμηση» των αστικών δέντρων στην πρωτεύουσα και άλλους δήμους της χώρας.  

«Το αυστηρό κλάδεμα εγγυάται την «επιβίωση» και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας» σημειώνει η δημοτική αρχή, με την Διεύθυνση Πρασίνου της Αθήνας να επισημαίνει πως «την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο.»   

«Ως δήμος, υλοποιούμε φέτος -με τη συνδρομή ειδικών, υψηλής εξειδίκευσης και με πλήρη επίγνωση της τεράστιας αξίας που έχουν για τη ζωή των Αθηναίων οι πνεύμονες πρασίνου- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αυστηρού κλαδέματος, ανανέωσης των δέντρων», γράφει ο Δήμος Αθηναίων στην απάντησή του, κάνοντας λόγο για αναγκαία διαδικασία «επιστημονικά τεκμηριωμένη» που «εγγυάται, σε βάθος χρόνου, την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και πολλαπλώς επιβαρυμένα.» 

Σύμφωνα με τον Δήμο, «ειδικά φέτος, ο χρόνος κλάδευσης επεκτάθηκε για λίγες μέρες, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίς», αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της άνοιξης, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και η βλάστησή τους.» 

Στην κοινή επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σημείωναν πως κατά τους εαρινούς μήνες, τα δέντρα αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας, επισημαίνοντας πως σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, που ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών.

Αναφορικά με αυτές τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις που έχει το κλάδεμα των δέντρων στις φωλιές των πουλιών, ο Δήμος απαντά ότι τα πουλιά δημιουργούν τις φωλιές τους κυρίως πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε λόφους, άλση, αλλά και στα μεγάλα πάρκα της πόλης. «Τα δέντρα αυτά δεν κλαδεύονται, όπως τα αντίστοιχα δέντρα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Καθαρίζεται μόνο η ξερή βλάστηση που συνδυάζεται και με την πυρασφάλεια. Ως εκ τούτου, ελάχιστες είναι οι φωλιές των πουλιών που επηρεάζονται. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις π.χ. εάν βρεθεί φωλιά πουλιού σε δέντρο πεζοδρομίου ή πλατείας, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

«Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων φροντίζει σε καθημερινή βάση 140.000 δέντρα, διαφόρων ειδών και ηλικιών: Τα δέντρα στον Εθνικό Κήπο, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι άνω των 100 ετών, στον Λυκαβηττό, στον Λόφο του Φιλοπάππου, στα άλση και στις πλατείες, αλλά και στις δεντροστοιχίες των δρόμων. Πρόκειται για ένα τεράστιο και απαιτητικό έργο. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φύτευσης νέων δέντρων στη χώρα. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 1.000 νέα δέντρα, ενώ ο αριθμός των συνολικών νέων φυτεύσεων θα φτάσει στις 3.000.»

Κλείνοντας, ο Δήμος Αθηναίων γράφει ότι εκπόνησε και υλοποιεί, για πρώτη φορά «έναν ολοκληρωμένο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη διαχείριση συνολικά του πρασίνου της πόλης. Με σύγχρονα τεχνικά μέσα, νέο ανθρώπινο δυναμικό. Τα δέντρα και το πράσινο αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και «ασπίδα» απέναντι στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.»

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Έχει καταγραφεί μόλις άλλες δύο φορές

Περιβάλλον / «Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Έχει καταγραφεί μόλις άλλες δύο φορές

Το κολιμπρί που απαθανάτισε ο Βέγα ήταν αρσενικό, όπως μαρτυρούσε το σμαραγδένιο πτέρωμά του, ο μπλε λαιμός του και καμπύλο μαύρο ράμφος του
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ