Πέρασε τα 13 χρόνια της ζωής του σε ένα βρετανικό πάρκο άγριας ζωής. Σήμερα, όμως, ο γορίλας Τζόσι κάνει μια νέα αρχή ελεύθερος σε ζούγκλα του Κονγκό. 


Λόγω του ήρεμου και ήπιου χαρακτήρα του, ήταν εκείνος που επελέγη να ταξιδέψει αεροπορικώς και οδικώς μια διαδρομή 9.000 χιλιομέτρων για τη νέα του ζωή. 


Σύμφωνα με τον Άμος Κούρατζ από την οργάνωση Aspinall Foundation, επειδή ο Τζόσι είναι νέος, άξιζε να επιχειρήσουν την ένταξή του σε άγριο οικοσύστημα, ώστε να μην περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην αιχμαλωσία. 

 

Όπως λέει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή το πρωτεύον 190 κιλών, προσπαθεί στο προσωρινό του κατάλυμα πριν την απελευθέρωσή του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες: «Πρέπει να μάθει τι θα τρώει, πώς θα αντιδρά σε άλλους γορίλες έξω από το κλουβί του», λέει. 

 

Σιγά σιγά προσπαθεί να μάθει τους Λουκελέλα και Μπομάσα, δύο άλλα ήπια ορφανά αρσενικά που θα γίνουν η οικογένειά του. 


Όσο για τον έρωτα; «Προς το παρόν υπάρχουν άλλες δύο ή τρεις ομάδες με περισσότερα απ'ό,τι χρειάζεται θηλυκά και ελπίζουμε πως ο Τζόσι θα μπορέσει να κλέψει κάποιο από αυτά. Οι ήπιων τρόπων γορίλες είναι πολύ ελκυστικοί στα θηλυκά» εξηγεί ο Κούρατζ.