Κλιματική αλλαγή: Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον «θερμότερο» χειμώνα στην ιστορία της

New Zealand records its warmest ever winter with average temperature of 9.8C Facebook Twitter
pixabay
0

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία καταγράφει τον θερμότερο χειμώνα της με μέση θερμοκρασία 9,8 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τον πιο ζεστό χειμώνα στην ιστορία της με τους επιστήμονες να διαμηνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες στο μέλλον.

Έως το τέλος Αυγούστου 2021, η μέση θερμοκρασία ήταν 9,8 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας.

Η θερμοκρασία ήταν 1,3 βαθμούς πάνω από τον γενικό μέσο όρο και 0,2 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020. Οι επιστήμονες διατηρούν αρχεία από το 1909, και συμπεραίνουν ότι περισσότεροι «θερμοί χειμώνες» ήταν πρόσφατοι.

Ο Nava Fedaeff, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο, δήλωσε ότι εκτός από τις μεγάλες θερμοκρασίες, φέτος υπήρχαν πολύ πιο θερμοί άνεμοι από ό, τι συνήθως και υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αυξήθηκε σημαντικά στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Fedaeff υποστήριξε ακόμη ότι η χιονόπτωση στα χαμηλά υψόμετρα ήταν λιγότερες φέτος, πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο, καθώς η αναμενόμενη χιονόπτωση αντικαταστάθηκε τελικά από βροχή. 

Υπήρξαν επίσης και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ο μετεωρολόγος, επισημαίνοντας την ξηρασία σε πολλές περιοχές και τις πλημμύρες σε άλλα. Ο Τζέιμς Ρένγουικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή ασκεί επίσης πίεση στα φυσικά οικοσυστήματα και ότι με την πάροδο του χρόνου περισσότερα είδη ζώων θα απειληθούν με εξαφάνιση. Είναι επιτακτικό για τους ανθρώπους να επιβραδύνουν τον ρυθμό εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, είπε. «Εάν δεν αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση σύντομα, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες» κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια - Μελέτη

Εάν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τελικά τους 2-3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο ευάλωτες
THE LIFO TEAM
Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Περιβάλλον / Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, εξηγεί την έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ