Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία κόβει παρθένα δάση στον Καναδά

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία κόβει πρωτογενή δάση στον Καναδά Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Βρετανική εταιρεία που έχει λάβει δισεκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις για πράσινη ενέργεια από τους φορολογούμενους, κόβει δάση που είναι σημαντικά για το περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα του BBC Panorama.

Η εταιρεία Drax «τρέχει» το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, που καίει εκατομμύρια τόνους από εισαγόμενο πέλετ. Αυτό κατηγοριοποιείται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Ωστόσο, το BBC ανακάλυψε ότι το πέλετ προέρχεται από ξύλο, παρθένου δάσους του Καναδά. Η εταιρεία απαντά ότι χρησιμοποιεί μόνο πριονίδια και αχρησιμοποίητο ξύλο.

Η ομάδα Panorama του BBC ανέλυσε δορυφορικές εικόνες, εντόπισε σχετικές άδειες υλοτομίας και χρησιμοποίησε πλάνα από drone για να αποδείξει τα ευρήματά της.

Ο δημοσιογράφος Reporter Joe Crowley, ακολούθησε ένα φορτηγό από εργοτάξιο της Drax, προκειμένου να επικυρώσει ότι συγκέντρωσε ολόκληρους κορμούς από περιοχές, όπου υπάρχει πολύτιμη δασική έκταση.

Η οικολόγος Michelle Connolly ανέφερε στο Panorama, ότι η εταιρεία έχει καταστρέψει δάση, που χρειάστηκαν εκατοντάδες χρόνια για να δημιουργηθούν.

«Είναι πραγματικά ντροπή που οι Βρετανοί φορολογούμενοι χρηματοδοτούν την καταστροφή. Η υλοτομία φυσικών δασών και η μετατροπή τους σε πέλετ, προκειμένου να καούν για τις ανάγκες του ηλεκτρισμού, είναι απολύτως τρελό», είπε.

Ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας της Drax στο Yorkshire είναι εργοστάσιο που έχει αλλάξει από άνθρακα και πλέον παράγει το 12% της ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήδη έχει λάβει το ποσό των 6 δισ. λιρών για επιδοτήσεις πράσινης ενέργειας. Η καύση ξύλων θεωρείται πράσινη αλλά αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των περιβαλλοντολόγων.

Η ομάδα Panorama ανακάλυψε ότι η Drax αγόρασε άδειες υλοτομίας για να κόψει ξυλεία από δύο περιοχές σημαντικών για το περιβάλλον δασών στη British Columbia του Καναδά.

Ένα από τα δάση αφορά σε έκταση ενός τετραγωνικού μιλίου, όπου περιλαμβάνονται τεράστιες περιοχές που έχει αναγνωριστεί ως σπάνιο δάσος.

Η επαρχία της British Columbia ισχυρίζεται ότι τα δάση αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα πρέπει να αναβληθεί η όποια υλοτομία από τις εταιρείες.

Η ίδια η πολιτική της Drax αναφέρει δε, πως «αποφεύγει την καταστροφή ή την διατάραξη» παρθένων και παλιών δασών.

Ωστόσο, οι τελευταίες εικόνες από τους δορυφόρους δείχνουν ότι η Drax κόβει το δάσος. Η εταιρεία είπε στο Panorama ότι πολλά από τα δέντρα σε εκείνη την περιοχή έχουν πεθάνει και ότι η υλοτομία θα μείωνε τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Η δεύτερη περιοχή που αναφέρεται στην άλλη άδεια υλοτομίας έχει ήδη εξαφανιστεί.

Πόσο πράσινη λύση είναι η καύση ξύλου;
Η καύση των ξύλων παράγει περισσότερους ρύπους από τον ίδιο τον άνθρακα.

Η ηλεκτρική ενέργεια ταξινομείται ως ανανεώσιμη, επειδή φυτεύονται νέα δέντρα για να αντικαταστήσουν τα παλιά και αυτά τα νέα δέντρα θα πρέπει να ανακτήσουν τον άνθρακα που εκπέμπεται από την καύση ξύλου.

Αλλά η η διαδικασία αυτή χρειάζεται δεκαετίες και μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν τα πέλετ είναι από ξύλο, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα πρωτογενή παρθένα δάση, τα οποία έχουν παραμείνει δηλαδή μακριά από ανθρωπογενείς επιδράσεις, δεν έχουν υλοτομηθεί στο παρελθόν, αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα και δεν θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Η Drax, από την πλευρά της αρνήθηκε ότι έχει κόψει το δάσος και διευκρίνισε ότι μετέφερε τις άδειες υλοτομίας σε άλλες εταιρείες.

Αλλά έλεγχος από το Panorama έδειξε ότι οι αρχές της British Columbia επιβεβαιώνουν πως η Drax έχει ακόμα στην κατοχή της τις άδειες.

Η εταιρεία επιμένει ότι δεν χρησιμοποιεί υλοτομία από τις περιοχές που κατονομάζει το Panorama. Απαντά ότι στάλθηκαν σε ξυλουργεία - για να φτιάξουν προϊόντα ξύλου - και ότι η Drax χρησιμοποίησε μόνο τα υπολείμματα από τα πριονίδια για τα πέλετ της.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι χρησιμοποιεί κάποια υλοτομία για να φτιάξει πέλετ και επιμένει όμως ότι χρησιμοποιεί μόνο εκείνα που είναι μικρά, παραμορφωμένα ή σάπια.

Αλλά έγγραφα από την δασική υπηρεσία του Καναδά, δείχνουν ότι μόλις το 11% από τα δέντρα που παραδόθηκαν στην Drax κατηγοριοποιήθηκαν ως χαμηλής ποιότητας, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προϊόντα ξυλείας.

Το Panorama ήθελε να δει εάν κορμοί από πρωτογενή δάση που κόπηκαν από εταιρείες υλοτομίας μεταφέρονταν στο εργοστάσιο πέλετ της Drax.

Έτσι, η ομάδα κινηματογράφησε ένα φορτηγό σε μια διαδρομή 120 μιλίων μετ' επιστροφής: το φορτηγό έφυγε από το εργοστάσιο, μάζευε σωρούς ολόκληρων κορμών από δάσος που είχε κοπεί από μια εταιρεία υλοτομίας και στη συνέχεια επέστρεψε στο εργοστάσιο για την παράδοσή τους.

Η Drax παραδέχτηκε αργότερα ότι χρησιμοποίησε κορμούς από το δάσος για να φτιάξει προϊόντα ξύλου. Πρόσθεσε, ότι ήταν είδη που δεν ήθελε η βιομηχανία ξυλείας και ότι θα καίγονταν ούτως ή άλλως για να μειωθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς. Η εταιρεία είπε επίσης ότι οι τοποθεσίες που εντόπισε το Panorama δεν ήταν πρωτογενές δάσος επειδή ήταν κοντά σε δρόμο.

Αλλά οι ορισμοί του ΟΗΕ που καθορίζουν ένα δάσος ως πρωτογενές δεν κάνουν καμία αναφορά σε εγγύτητα σε δρόμους. Μία από τις συγκεκριμένες περιοχές δε, απέχει έξι μίλια από τον πλησιέστερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι τα ευρήματα του BBC Panorama έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Drax.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει μια νέα στρατηγική για τη βιομάζα μέσα στη χρονιά, η οποία θα καθορίζει την πολιτική της για φυσικά καύσιμα όπως το ξύλο.

Εκπρόσωπος της Drax είπε ότι το 80% του υλικού στα καναδικά πέλετ είναι υπολείμματα από πριονίδια, που ούτως ή αλλιώς ήταν για πέταμα.

Σημείωσε ακόμα ότι η Drax εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας στη δική της παραγωγή πέλετ καθώς και στους προμηθευτές. Τα πρότυπα αυτά δε, σύμφωνα με την εταιρεία επαληθεύονται και από συστήματα πιστοποίησης τρίτων.

«Εξετάζουμε συνεχώς αυτές τις πολιτικές για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη την πιο πρόσφατη επιστήμη», πρόσθεσαν.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας με τη χρήση χαρταετών - Από Έλληνες και Ινδούς ερευνητές

Περιβάλλον / Εναλλακτική παραγωγή αιολικής ενέργειας με τη χρήση χαρταετών - Από Έλληνες και Ινδούς ερευνητές

Χαρταετός 100-150 τ.μ μπορεί να παράγει δύο με τρία μεγαβάτ (MW) ηλεκτρικής ενέργειας - που ισοδυναμεί με την ισχύ μιας συμβατικής ανεμογεννήτριας ύψους 100 μέτρων.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ