Γιατί η Anima πλημμύρισε με χιλιάδες άγρια ζώα σε ανάγκη, κάνοντας αριθμό ρεκόρ; Facebook Twitter

Η ANIMA πλημμύρισε με χιλιάδες άγρια ζώα, κάνοντας αριθμό ρεκόρ τους τελευταίους μήνες

0

Το έργο της ΑΝΙΜΑ, του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής είναι γνωστό. Από το 2005 το σωματείο που ιδρύθηκε από ανθρώπους με πολύχρονη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής, έχει σώσει χιλιάδες ζώα. Τα περιθάλπουν και φροντίζουν για την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Χρόνο με τον χρόνο η έκταση του έργου της Anima γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα του σωματείου, από το 2016 μέχρι το 2020 περισσότερα από 26.549 άγρια ζώα έχουν εισαχθεί στο σωματείο, εκ των οποίων τα 11.281 μόνο στην Αθήνα. Τα αίτια; Ατυχήματα, ζώα που ορφανεύουν, ζώα από αιχμαλωσία, με δηλητηριάσεις και άλλα, από σκαντζόχοιρους και αλεπουδάκια μέχρι σπιτοχελίδονα και ασημόγλαρους. 

Το 2020 περισσότερα από 6.200 άγρια ζώα έφτασαν στην πόρτα της Anima, ξεπερνώντας κατά περίπου 800 αυτά της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος, όμως οι αριθμοί έχουν εκτοξευθεί και φαίνεται ότι τα νούμερα δεν έχουν προηγούμενο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. 

Kατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκαν φαινόμενα λαθροθηρίας, και μάλιστα την περίοδο που το κυνήγι είχε απαγορευτεί και η θηροφυλακή ήταν σε αναστολή, ενώ αυξήθηκαν επίσης και τα περιστατικά παράνομης παγίδευσης πουλιών.

«Υπάρχει αύξηση 25% για τον Απρίλιο και 40% για τον Μάιο. Ήδη τον Μάιο έχουν εισαχθεί σχεδόν 700 άγρια ζώα στον σταθμό, και περί τα 200 περιστέρια» λένε οι άνθρωποι του συλλόγου. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι για την έκρηξη αυτή στα περιστατικά; 

Γιατί η Anima πλημμύρισε με χιλιάδες άγρια ζώα σε ανάγκη, κάνοντας αριθμό ρεκόρ; Facebook Twitter
Ένα ακόμη αλεπουδάκι ήρθε στην ΑΝΙΜΑ, είχε βρει καταφύγιο σε ψιλικατζίδικο στην Παιανία... Αισίως για τον Μάιο έχουμε πιάσει τις 700 εισαγωγές και συνεχίζουμε. Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοια νούμερα...

«Υποθέτουμε ότι για την αύξηση έχει παίξει ρόλο ο ζεστός χειμώνας που επέσπευσε την αναπαραγωγική περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια φέτος. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αφθονία τροφής. Αλλά παίζει ρόλο και η μεγάλη απήχηση του φορέα μας, και το ότι πλέον είναι κοινός τόπος το τι πρέπει να κάνει κάποιος που βρίσκει άγριο ζώο» απαντούν σχετικά. 

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, το 2021 έχουν παρατηρήσει αύξηση στα θηλαστικά: λαγουδάκια, αλεπουδάκια, κουναβάκια, σκαντζοχοιράκια, ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον Covid-19, δεν δημιούργησε πρόβλημα, αφού η ANIMA προσαρμόστηκε αμέσως στη νέα κατάσταση, και οι πολίτες χρησιμοποιούσαν την επιλογή 1 στο SMS στις ανάλογες περιπτώσεις. Έτσι οι εισαγωγές την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν. 

«Από την αρχή της καραντίνας η ΑΝΙΜΑ προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα. Ο σταθμός έκλεισε για το κοινό, άλλαξε ο τρόπος παραλαβής των ζώων και σταματήσαμε να δουλεύουμε με εθελοντές, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τη δουλειά. Όμως καταφέραμε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να μην έχουμε κάποιο κρούσμα στον στενό κύκλο των εργαζομένων, κάτι που θα δημιουργούσε πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί θα μπαίναμε όλοι σε αποκλεισμό. Οι πολίτες δεν σταμάτησαν να φέρνουν ζώα, μάλιστα αυξήθηκαν οι εισαγωγές. Με το νο.1 στο SMS, με βεβαίωση παραλαβής, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα όλη αυτή την περίοδο».

Γιατί η Anima πλημμύρισε με χιλιάδες άγρια ζώα σε ανάγκη, κάνοντας αριθμό ρεκόρ; Facebook Twitter

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκαν φαινόμενα λαθροθηρίας, και μάλιστα την περίοδο που το κυνήγι είχε απαγορευτεί και η θηροφυλακή ήταν σε αναστολή, ενώ αυξήθηκαν επίσης και τα περιστατικά παράνομης παγίδευσης πουλιών.

Πέρα από την περίθαλψη και την επανένταξη, το έργο της Anima εκτείνεται σε πολλούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και σχετικές δράσεις, εξορμήσεις που μπορεί κανείς να δει στη σελίδα της στο Facebook, ενώ επίσης μια από τις βασικές της δραστηριότητες είναι η παροχή συμβουλών σε πολίτες και φορείς για περιπτώσεις τραυματισμένων/ορφανών άγριων ζώων, όπως και η εκπαίδευση ομάδων και φορέων. 

Οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, ενώ με τα περιστατικά να αυξάνονται, η προσφορά μοιάζει ακόμη πιο σημαντική. Πώς μπορεί λοιπόν, να βοηθήσει κάποιος το έργο της Anima για τη διάσωση των άγριων ζώων; Είτε οικονομικά, στους λογαριασμούς και το Paypal που μπορεί να βρει εδώ, είτε κάνοντας δωρεές σε είδος, αφού κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες. 

Γιατί η Anima πλημμύρισε με χιλιάδες άγρια ζώα σε ανάγκη, κάνοντας αριθμό ρεκόρ; Facebook Twitter

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί εδώ: 2109510075.  

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια - Μελέτη

Εάν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τελικά τους 2-3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο ευάλωτες
THE LIFO TEAM
Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Περιβάλλον / Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, εξηγεί την έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ