Επιστήμονες αναπαρήγαγαν απειλούμενα είδη κοραλλιών για την αποκατάσταση των υφάλων

Επιστήμονες αναπαρήγαγαν απειλούμενα είδη κοραλλιών για την αποκατάσταση των υφάλων Facebook Twitter
0

Επιστήμονες αναπαρήγαγαν με επιτυχία ένα απειλούμενο είδος κοραλλιού στο πλαίσιο έργου για την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, τα οποία απειλούνται από μια σχετικά νέα ασθένεια.

Οι ύφαλοι στη Φλόριντα και την Καραϊβική αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή από την ασθένεια Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD), η οποία αποχρωματίζει τα κοράλλια και προκαλεί τελικά τον θάνατό τους. 

Το Κέντρο Διάσωσης Κοραλλιών της Φλόριντα (Florida Coral Rescue Center) αναπαρήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες νέα κοράλλια ενός είδους που ονομάζεται «rough cactus coral», σε μια εγκατάσταση 185,80 τετραγωνικών μέτρων, που φιλοξενεί συνολικά 18 είδη κοραλλιών της Φλόριντα, τα οποία απειλούνται από την ασθένεια.

«Υπάρχει δυνατότητα πολλαπλασιασμού αυτών των κοραλλιών... σε ένα βαθμό, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν μερικά στην άγρια φύση», είπε ο Justin Zimmerman, επόπτης του Κέντρου Διάσωσης Κοραλλιών της Φλόριντα. «Και υπάρχει πιθανότητα να σωθεί το είδος κάνοντας αυτό».

Η Stony Coral Tissue Loss Disease εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στο Μαϊάμι το 2014 και μέχρι το 2017 είχε εξαπλωθεί στο βορειότερο τμήμα υφάλου της Φλόριντα και πλέον έχει φτάσει στο Μεξικό.

Τα είδη που προσβάλλονται έχουν ποσοστό θνησιμότητας 66-100%, γεγονός που την καθιστά πιο θανατηφόρα από το πιο γνωστό φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών που συνήθως προκαλείται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού, οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Ο μεγάλος αριθμός απογόνων που παράγονται από τα διασωθέντα κοράλλια θα είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του κοραλλιογενούς υφάλου της Φλόριντα», δήλωσε ο Gil McRae από την Επιτροπή Διατήρησης της Φλόριντα για τα Ψάρια και την Άγρια Ζωή (Florida Fish & Wildlife Conservation Commission).

Σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Δικτύου Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων (Global Coral Reef Monitoring Network- GCRMN), περίπου το 14% των κοραλλιών χάθηκε μεταξύ 2009 και 2018.

Με πληροφορίες από Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ