Υπόθεση Λιγνάδη: Ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας κατέθεσε ο δικηγόρος του

Υπόθεση Λιγνάδη: Ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας κατέθεσε ο δικηγόρος του Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας κατέθεσε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, στην ανακρίτρια.

Ο σκηνοθέτης μεταφέρθηκε σήμερα στις 12:00 στο γραφείο της ανακρίτριας, συνοδεία αστυνομικών, καθώς είχε πάρει τριήμερη προθεσμία για την απολογία του. Εξερχόμενος ο δικηγόρος του δήλωσε ότι κατέθεσαν ένσταση ακυρώσεως της προδικασίας και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.


Ο Δημήτρης Λιγνάδης έλαβε εκ νέου προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 14:30. Ο σκηνοθέτης, που κρατείται, με την ένσταση του βάλλει κατά της διαδικασίας που εφαρμόστηκε από τους Εισαγγελείς κατά το στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης και κατά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης το οποίο θεωρεί άκυρο.

«Το πρώτο που κάναμε είναι να καταθέσουμε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, γιατί ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση περιόρισε το αποδεικτικό υλικό στην κατάθεση μόνο αυτών που προτάθηκαν με τις μηνύσεις των φερομένων ως παθόντων. Σύμφωνα με ρητές δικονομικές διατάξεις προκαλείται απόλυτη ακυρότητα όταν ο φερόμενος ότι διέπραξε οποιαδήποτε πράξη- είτε πλημμέλημα, είτε κακούργημα- δεν κληθεί προηγουμένως να λάβει αντίγραφα των καταγγελιών, των μαρτυρικών καταθέσεων και καταθέσει είτε γραπτές είτε προφορικές εξηγήσεις σε αυτόν που κάνει την προανάκριση», δήλωσε ο κ. Κούγιας.

«Σε αυτή τη ρητή δικονομική διάταξη η οποία προκαλεί αθεράπευτη ακυρότητα, υπάρχει μια εξαίρεση. Η εξαίρεση είναι ότι μπορεί ο εισαγγελέας να περιοριστεί στο υλικό που δίνουν οι φερόμενοι ως παθόντες και να ασκήσει ποινική δίωξη αν είναι αυτόφωρη διαδικασία ή αν ο φερόμενος ως δράστης ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να εξαφανιστεί», συνέχισε ο δικηγόρος και πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε καταθέσει έγγραφο που ζητούσε να εξεταστεί ως ύποπτος και να δώσει εξηγήσεις, αφού προηγουμένως λάβει αντίγραφα των καταγγελιών. «Ο εισαγγελέας κώφευσε και έκανε την ποινική δίωξη», συμπλήρωσε.

«Ακολούθως ότι χωρίς κανέναν λόγο και αφού είχε δηλώσει τη διεύθυνση κατοικίας του και ότι ήταν στη διάθεση της δικαιοσύνης, εκδόθηκε το ένταλμα συλλήψεως, που για να εκδοθεί πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: να είναι οι πράξεις επίκαιρες ή να είναι ύποπτος φυγής», δήλωσε ακόμη ο Αλέξης Κούγιας. 

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι δύο, δήλωσε ο δικηγόρος για τον Δημήτρη Λιγνάδη. «Δεν υπάρχουν άλλες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, ούτε άλλες πράξεις που να τον αφορούν», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για μία πολύ μικρή δικογραφία 10 φύλλων, στην οποία υπάρχουν οι μηνύσεις και οι καταθέσεις των μαρτύρων που πρότειναν οι μηνυτές.

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε ακόμη σε «χοντροκομμένη κατασκευή» σε ό,τι αφορά στην υπόθεση, ενώ υποστήριξε ότι σε βάρος του εντολέα του «εφαρμόστηκε σε βάρος του μία ταχύτατη διαδικασία με παράβαση ευθεία και παραλείψεις που δεν επιτρέπονται στο σύστημα δικαιοσύνης το οποίο υπηρετούμε».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι καταγγελίες που αφορούν τις δύο πράξεις βιασμού έγιναν από δύο Αιγύπτιους. Η μία καταγγέλλεται ότι έλαβε χώρα στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου 2015. Ο κ. Κούγιας υποστήριξε πως ο εντολέας του μπορεί με στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις να αποδείξει ότι βρισκόταν στο εξωτερικό μέχρι τις 10 του μήνα. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, προτείνει να εξεταστούν αύριο πριν την απολογία, συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. 


Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για βιασμό που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2010, ο κ. Κούγιας είπε πως εκείνη την περίοδο ο εντολέας του βρισκόταν στην Αίγυπτο. Ο συνήγορος τόνισε ότι ο εντολέας του δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, ωστόσο αρνείται την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία» αναφερόμενος και σε ηθικούς αυτουργούς.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ