Θωμαΐδης: Η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και τα νησιά

Θωμαΐδης: Η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και τα νησιά Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεταφερθεί στα νησιά και την επαρχία, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαϊδη, ο οποίος ανέλυσε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

«Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα» όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διευκρίνισε όμως ότι «φαίνεται από τους άλλους δείκτες ότι η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά και γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι αυτό το κύμα βρίσκεται σε ύφεση ή τελειώνει».

«Επομένως έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε σε αυτό το κύμα. Θεωρητικά μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μία αρκετά μεγάλη διάδοση, θα υπάρξει μία μικρή ύφεση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιός θα φύγει από την κοινότητα. Αυτό συνέβη και στην Όμικρον 2. Υπήρχε ένα διάστημα που είχαμε σχετικά μικρό ιικό φορτίο αλλά αυτό έφερε το επόμενο κύμα» όπως είπε.

Με το άνοιγμα των σχολείων και την κινητικότητα του φθινοπώρου, ο καθηγητής υπολογίζει ότι ένα νέο κύμα θα έρθει τον Οκτώβριο και θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο, όπως τόνισε.

«Το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων, όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης. 

Αναφερόμενος στα εμβόλια δε, επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά και είναι υποχρεωτικό για άτομα ηλικίας άνω των 60 και όσους έχουν ιατρικά ζητήματα, όπως είπε.

Επίσης τόνισε ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση», όπως επισήμανε.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ