Θανάτωση χιμπατζή: Προανάκριση από την αστυνομία- Ελεύθερος ο φροντιστής που πυροβόλησε

Θανάτωση χιμπατζή: Προανάκριση από την αστυνομία- Ελεύθερος ο φροντιστής που πυροβόλησε Facebook Twitter
0

Προανάκριση διενεργείται, από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας, για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. 

Μετά το συμβάν συνελήφθη ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο. Ο 29χρονος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία. 

Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που κατέθεσαν για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου. 

Οι φροντιστές επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χιμπατζή, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι' αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα και τον σκότωσε.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράχτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Όμως, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί εκεί, οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο. 

Διαμαρτυρία και παρέμβαση Αμυρά 

Νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, μέλη φιλοζωικών σωματείων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Κολαστήριο ζώων», «Θανατικό πάρκο», «Prizon», ανέφεραν κάποια από τα συνθήματα στις μπλούζες των συγκεντρωμένων. Άλλοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους, δολοφόνοι», «Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους» και πλακάτ με το σύνθημα «Όχι σφαγές ζώων».

Με εντολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τις εγκαταστάσεις του πάρκου, προκειμένου να γίνει έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται εκεί. 

Με επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητά πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, με επιστολή του προς την περιφέρεια Αττικής και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ο κ. Αμυράς ζητά να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι για: 

  • τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ