Βασιλακόπουλος: Υπάρχει εμβόλιο για την Ευλογιά των πιθήκων - «Περισσότερο με απασχολεί η ΒΑ.5 της Όμικρον»

Θ. Βασιλακόπουλος: Υπάρχει εμβόλιο για την Ευλογιά των πιθήκων - «Περισσότερο με απασχολεί η ΒΑ.5 της Όμικρον» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την ευλογιά των πιθήκων για την οποία, όπως ανέφερε, υπάρχει εμβόλιο. 

«Ο ιός πρωτοπεριγράφηκε το 1970 και έχει δώσει πολλές φορές κρούσματα σε διάφορες χώρες. Υπάρχει μέχρι και εμβόλιο γι'αυτόν τον ιό, πιάνει και την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

«Δεν είναι κάτι ούτε κάτι φοβερό, ούτε πρέπει να μας τρελάνει» διευκρίνισε ο ίδιος. 

«Ο ιός κάνει μια νόσο που είναι σαν γρίπη, είναι πολύ πιο ελαφριά από την ευλογιά. Είναι μια ήπια νόσος, το λίγο παράξενο της υπόθεσης είναι η μετάδοση αυτή τη στιγμή που διερευνάται με ποιον τρόπο γίνεται, αν οφείλεται σε ανθρώπινη επαφή. Χρειάζεται μια εγρήγορση, όχι πανικός» πρόσθεσε. 

«Εάν δεν είχαμε ευαισθητοποιηθεί από τον κορωνοϊό, το θέμα δεν θα υπήρχε τηλεοπτικά» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μεταδίδεται και με την ανθρώπινη επαφή και με τον αέρα, αλλά δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ο ιός. 

«Περισσότερο με απασχολεί το υποστέλεχος ΒΑ.5 της Όμικρον με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ήπειρο, ένα στενό ξαδερφάκι της Όμικρον, που μοιάζει να είναι πιο μεταδοτικό, όχι πιο σοβαρό» επισημαίνει ο καθηγητής Πενυμονολογίας -Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Γενικώς, φαίνεται πως μπορεί να συνεισφέρει σε μια μικρή επιδείνωση, όμως έχουμε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο ίδιος. 

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες-σωματικά υγρά του πάσχοντος ή και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ