Τέταρτη δόση εμβολίου: Διευκρινίσεις από την Θεοδωρίδου για τους άνω των 30 ετών

Τέταρτη δόση εμβολίου: Διευκρινίσεις από την Θεοδωρίδου για τους άνω των 30 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Διευκρινίσεις σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Στην έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι παραμένει αμετάβλητη η σύσταση της Επιτροπής για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης (δεύτερης αναμνηστικής) του εμβολίου σε: άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, σε όσους διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας και σε άτομα 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. 

«Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Η προστασία από τις παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον και από τη μόλυνση φαίνεται ότι εξασθενεί σύντομα, ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. 

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση. «Όσοι έκαναν τρεις δόσεις και μετά νόσησαν, δεν έχουν ανάγκη τέταρτης», συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά στον γενικό πληθυσμό και τους πολίτες κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η Επιτροπή επισήμανε ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από τέταρτη δόση με υπάρχοντα εμβόλια είναι «προσωρινώς περιορισμένο». 
 
«Συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού, εξατομικευμένα, με δεύτερη αναμνηστική δόση, σε άτομα 30-59 ετών, εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη», συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

«Δεν αφορά η τέταρτη δόση τον υγιή γενικό πληθυσμό. Αλλά μέσα σε αυτόν υπάρχουν και ευάλωτα άτομα με χρόνια νοσήματα και όχι μόνο, τα οποία δεν είναι όλα στο ίδιο στάδιο για να πει κανείς οριζόντια να εμβολιαστούν. Αυτό το ξέρει ο θεράπων ιατρός. Για αυτό λέμε άτομα που έχουν πρόβλημα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την τέταρτη δόση. Σκοπίμως δεν αναφέραμε όλες τις ομάδες, διότι εδώ η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να έχει τον εξατομικευμένο χαρακτήρα», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Θεοδωρίδου.

Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, σε άτομα από 5 ετών και άνω, η χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης στον ενήλικο πληθυσμό και της δεύτερης αναμνηστικής στους άνω των 60 ετών, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. 

Παράλληλα, στις δηλώσεις της επεσήμανε ότι διεθνώς παρατηρείται αυξημένος αριθμός μολύνσεων, που οδηγούν αναλογικά σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών κυρίως λόγω του εμβολιασμού. Αυτό, σημείωσε, οφείλεται στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και την αυξημένη ανοσοδιαφυγή των νέων μεταλλάξεων, στη χαλάρωση των μέτρων και την αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών που επέφερε αυτή. 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Lgbtqi+ / Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Μια εποχική λεσβιακή κοινότητα δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο, από γυναίκες που φθάνουν στο νησί από όλο τον κόσμο. Η κινηματογραφίστρια Τζέλη Χατζηδημητρίου καταγράφει την ιστορία της Ερεσού, έχοντας ζήσει την ακμή (και την πτώση) της από πρώτο χέρι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ