«Φόρος ανακύκλωσης»: Τέλος 8 λεπτών για συσκευασίες με PVC, από την 1η Ιουνίου

Τέλος ανακύκλωσης για συσκευασίες που περιέχουν PVC- 8 λεπτά από την 1η Ιουνίου Facebook Twitter
0

Με τέλος ανακύκλωσης, ύψους 8 λεπτών του ευρώ, θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουνίου οι πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται ανά τεμάχιο και επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή ότι τα εν λόγω προϊόντα υπόκεινται σε τέλος.

Πρόκειται για τέλος με ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα συγκεκριμένα έσοδα θα εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Aποκλειστικός σκοπός των εσόδων θα είναι η χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Οι επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση απόδοση του τέλους κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα της κάθε περιόδου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ: 

- Από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

- Το τέλος ανακύκλωσης ορίζεται σε 8 λεπτά. Το ποσό του τέλους αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

- Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

- Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται δήλωση απόδοσης του τέλους από τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ