Στον Έβρο ο Μηταράκης για τους πρόσφυγες: «Να δούμε εάν εμπλέκονται άλλες χώρες ή πρόσωπα»

Στον Έβρο ο Μηταράκης για τους 38 πρόσφυγες: Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
0

Στον Έβρο μετέβη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου βρίσκονται οι 38 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε περιοχή νότια νησίδας στον ποταμό Έβρο.

«Σε λίγο θα είμαι στη δομή φιλοξενίας» δήλωσε ο υπουργός, σε πρωινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Επεσήμανε πως την παρούσα στιγμή «υπάρχουν πολλά περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα από απαντήσεις» για την υπόθεση, συμπληρώνοντας πως τα άτομα αυτά «βρίσκονταν στην Τουρκία, η οποία θεωρείται, από την Ε.Ε., ασφαλής για Σύρους πρόσφυγες». 

«Η ομάδα αυτή, δεν γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες, ισχυρίζεται ότι βρέθηκε σε μία νησίδα στον Έβρο. Αυτή η νησίδα, όπως επιβεβαίωσε ο στρατός και η Ελληνική Αστυνομία, βρισκόταν εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειας» είπε, σε άλλο σημείο, αλλά συμπλήρωσε πως η ΕΛΑΣ «με τεχνητά μέσα» επόπτευσε τον χώρο αλλά «δεν βρήκε ένδειξη για παρουσία ανθρώπινης ζωής». 

«Χθες ενημερωθήκαμε από Ευρωπαίους δημοσιογράφους ότι αυτή η ομάδα βρέθηκε σε ένα άλλο σημείο, 4 χιλιόμετρα μακριά από τη νησίδα, και πλέον είχαν και μία βάρκα, που δεν την είχαν τις προηγούμενες μέρες γιατί αν την είχαν δεν θα ήταν εγκλωβισμένοι, όπως έλεγαν». 

Ο υπουργός στάθηκε στην άμεση, όπως είπε, ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς. «Αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι είναι εντός ελληνικού εδάφους, κινητοποιήθηκε η αστυνομία, παρασχέθηκε κάθε βοήθεια». 

Ερωτώμενος για τις αναφορές που υπήρχαν από κατοίκους πως άκουγαν από τα μέσα Ιουλίου τις φωνές των προσφύγων έκρινε «ακραίο να έμειναν εκεί έναν μήνα χωρίς νερό, ρεύμα, ηλεκτρικό» και επανέλαβε πως είχε γίνει επόπτευση από τις ελληνικές Αρχές, χωρίς να εντοπιστεί τίποτα. Υπήρχε και επικοινωνία με την Τουρκία, που επίσης δεν ανέφερε κάτι. «Πλησίασαν τη νησίδα, δεν φαίνεται ή δεν δήλωσαν, τουλάχιστον, ανθρώπινη παρουσία» επεσήμανε, για τους Τούρκους. 

Παρείχε ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους, αναφέροντας πως «δεν υπάρχουν ζητήματα» μόνο μία εγκυμονούσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Όσον αφορά στις αναφορές περί νεκρού παιδιού μετά από τσίμπημα σκορπιού, είπε πως «τα επτά παιδιά που έχουν έρθει, δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Θα φανεί εάν είναι σωστή η πληροφορία. Εάν έχει χάσει τη ζωή του κάποιος στην Τουρκία, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».   

Όσον αφορά στο τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε πως «θα γίνουν ανακρίσεις και θα έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε. Τι έχει συμβεί, εάν εμπλέκονται και με ποιον τρόπο και Αρχές άλλων χωρών ή τρίτα πρόσωπα». 

«Αν δικαιούνται άσυλο ή πρέπει να απελαθούν, θα το απαντήσουν οι αρμόδιες Αρχές».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ