Να αποδείξουν ότι η παλαίωση του κρασιού και σε ποτάμι μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιαίτερη γεύση που αναζητούν οι λάτρεις του οίνου ανά τον κόσμο, επιχειρούν οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, βυθίζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως και 1000 φιάλες ξινόμαυρου στον πυθμένα της Αράπιτσας.

 

Μπορεί να έχει ήδη αποδειχθεί ότι η βύθιση κρασιών στη θάλασσα εξασφαλίζει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, αλλά συμβαίνει άραγε το ίδιο και με το τρεχούμενο και γάργαρο νερό ενός ποταμού; Αυτό ακριβώς, φιλοδοξούν να ανακαλύψουν οι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι για τα επόμενα χρόνια, εκτός από τα κελάρια τους, θα επισκέπτονται συχνά-πυκνά τον ποταμό Αράπιτσα, με την ελπίδα να ανακαλύψουν τον δικό τους θησαυρό.

 

Περίπου 600 με 1000 φιάλες κρασιού, θα τοποθετηθούν σε σιδεροπαλέτες, και θα βυθιστούν στον πυθμένα της Αράπιτσας που έχει μεγάλο βάθος και χαμηλές θερμοκρασίες. Σκοπός είναι να διατηρηθούν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον για αρκετά χρόνια. «Έχουμε τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να διαπιστώσουμε τις ιδιαιτερότητες που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή», λέει ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού "Οίνοι ΒΑΕΝΙ Νάουσα", επικεφαλής των οινοπαραγωγών Ημαθίας, Γιώργος Φουντούλης.

 

Η βύθιση φιαλών κρασιού θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, στον Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων, και η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον δημιουργικό τουρισμό.

 

Η βύθιση των κρασιών στον ποταμό, εντάσσεται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ Τρύγου, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου φέτος (πέρυσι είχε αναβληθεί λόγω covid-19) 

 

«Στόχος των δράσεων και εκδηλώσεων που οργανώνουμε στην μετά covid-19 εποχή, είναι να μπει η πόλη μας στο χάρτη των ταξιδιωτών που αναζητούν σε όλο τον κόσμο τα καλά κρασιά» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, προσθέτοντας πως ο οινολογικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθιση παγκοσμίως «η περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης, ακόμη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων».

 

Αναζητώντας τον δικό τους «θησαυρό»

 

«Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι κρασιά που βρέθηκαν βυθισμένα από ναυάγια στο Αιγαίο και ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στο νερό, όχι μόνο δεν έχασαν σε γεύση και "αίγλη", αλλά αντίθετα η "εξαφάνισή" τους στον πυθμένα, λειτούργησε ευεργετικά, ώστε να καταστούν από ιδιαίτερα έως και...μοναδικά. Φιλοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με τη βύθιση των δικών μας κρασιών στην Αράπιτσα» προσθέτει ο κ. Φουντούλης.

 

Η περιοχή της Νάουσας διαθέτει 22 οινοποιεία και καλλιεργούνται περί τα 4.500 στρέμματα με αμπέλια, με «νούμερο ένα» ποικιλία αυτή του ξινόμαυρου, που εξάγεται σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο. Στόχος των οινοπαραγωγών της Νάουσας είναι να διεισδύσουν στις αγορές των χωρών Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και  Ιαπωνία και γνωστοποίησε ότι ο τρύγος στην περιοχή θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, με τη χρονιά να προοιωνίζεται «αρκούντως καλή», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

 

«Το τελευταίο 15νθήμερο πριν την συγκομιδή θέλουμε καλές θερμοκρασίες προκειμένου να μαζέψουμε τα σταφύλια μας σωστά» είπε ο κ. Φουντούλης. «Μπορεί να σταφύλια μας να είναι λίγο "στρεσαρισμένα", λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά εκτιμώ ότι θα πάμε καλά σε γενικές γραμμές και δεν θα έχουμε ζημιές».

 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο εμφανείς πάντως: «καθημερινά δουλεύουμε για την οχύρωση των αμπελώνων μας και αναζητούμε συνεχώς νέες πρακτικές για να παραμείνουμε ζωντανοί στα επόμενα χρόνια».

 

Κατά την 16μηνη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού τα οινοποιεία «έφτασαν στο χείλος του γκρεμού» όπως λέει.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ