Μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι λουόμενοι στην παραλία Τηγάνια στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

 

Η παραλία γέμισε με «αφρούς», με τους ειδικούς να μιλούν για το φαινόμενο του ευτροφισμού.

 

«Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Είναι αδιάλυτη οργανική ύλη. Για κάποιο φυσικό λόγο (αναταραχή, βιολογική διεργασία με φυτοπλαγκτόν) αυξάνει την ποσότητα σε μεγάλους αριθμούς και δεν προλαβαίνει να διαλυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία.

 

Όπως σημείωσε ο ίδιος καταγράφεται μία ένταση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχει προκληθεί από την οργανική ρύπανση στο Βόσπορο», τονίζοντας ωστόσο, πως το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο και ότι σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

 

Πλημμύρισε «αφρούς» παραλία στη Χαλκιδική - Η εξήγηση των ειδικών για το σπάνιο φαινόμενο (Εικόνες&Βίντεο)
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ /THESSNEWS

 

Μιλώντας στο thessnews.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος, ανέφερε πως οι αφροί έχουν εμφανιστεί σε θάλασσες της Σιθωνίας τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες.

 

 

Όπως είπε ο κ. Ζήσιος εκτιμά ότι είναι το φαινόμενο του ευτροφισμού που οφείλεται στην αύξηση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για τους λουόμενους.

 

 

Με πληροφορίες από thessnews