ΟΗΕ: Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές μέσω Έβρου

ΟΗΕ: Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές μέσω Έβρου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές μέσω του Έβρου στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. 

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, η νέα τάση είναι οι πρόσφυγες να φθάνουν με βάρκα στις ακτές του Έβρου, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη. 

Συγκεκριμένα, από την 1η μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ανήλθαν σε 596, από τις οποίες οι 202 έγιναν με βάρκα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η τάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο από ξηράς σε σχέση με τις αφίξεις δια θαλάσσης στα νησιά, που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει μόνο για τα νησιά και όχι για την ενδοχώρα.

Το 2018 σημειώθηκε μικρή αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα, με τις περισσότερες αφίξεις να είναι δια ξηράς. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2018 οι αφίξεις ήταν πολλές περισσότερες από την ξηρά παρά από τη θάλασσα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Λεκλέρκ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, η δυνατότητα υποδοχής των προσφύγων στην ξηρά είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στα νησιά, με το ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Έβρου να έχει φαινόμενα υπερπληθυσμού και πολλά ασυνόδευτα παιδιά να μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα.

Οι κύριες αφίξεις στην ξηρά ήταν Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι το 2019 αποτέλεσαν το 40% των ατόμων που εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα. Ακολουθούν οι Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Πακιστανοί.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Λεκλέρκ, η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει τακτικά μαρτυρίες ατόμων για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές στα τουρκικά σύνορα. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αξιοποιήσουν και να ερευνήσουν τις μαρτυρίες αυτές».

Στις αφίξεις δια θαλάσσης σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2018 αύξηση του αριθμού των Αφγανών και μείωση των Σύρων. Επίσης, υπήρξε αύξηση των υπηκόων Κονγκό και Καμερούν προς τη Σάμο και Παλαιστίνιων στο Φαρμακονήσι και τη Λέρο. Στα νησιά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη στη Λέσβο και τη Σάμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. Στη Σάμο ο πληθυσμός είναι πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερος από τη δυνατότητα υποδοχής στο ΚΥΤ με τα παιδιά να αποτελούν το 24%, ανάμεσα στα οποία και 229 ασυνόδευτα.

Ο κ. Λεκλέρκ κάλεσε τις αρχές να δείξουν πιο γρήγορη ανταπόκριση, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταφορές προς την ενδοχώρα.

Όπως σημείωσε επιπλέον, οι μεταφορές προσφύγων προς την ενδοχώρα δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα και αμφισβήτησε τον σχετικό ισχυρισμό των γερμανικών αρχών που αναπαράγεται από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Σημειώνεται ότι από την 1η Μαρτίου η μεταφορά των προσφύγων προς την ενδοχώρα θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές, χωρίς την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αιτήματα ασύλου στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και η πρώτη χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Το 2018 15.205 άτομα πήραν το καθεστώς του πρόσφυγα και το ποσοστό αναγνώρισης ανέρχεται σχεδόν σε 50% (90% για τους Σύρους και 70% για τους Αφγανούς και Ιρακινούς). Σε δευτεροβάθμιο επίπεδο το ποσοστό αναγνώρισης ανέρχεται μόλις σε 3%.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Orlando LGBT+: Επικίνδυνη για τρανς παιδιά η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου

Ελλάδα / Orlando LGBT+: Επικίνδυνη για τα τρανς παιδιά η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για υποστηρικτική μητέρα

Σύμφωνα με την οργάνωση τo δικαστήριο αποφάσισε επί λέξει ότι "από τα διδάγματα της κοινής πείρας ένα παιδί 6 ετών δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την επιλογή του φύλου του"
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ