Ο Σταύρος Μπένος ορίστηκε επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια

Ο Σταύρος Μπένος ορίστηκε επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια Facebook Twitter
Φωτογραφία LiFO/Πάρις Ταβιτιάν
0

Ο Σταύρος Μπένος είναι το πρόσωπο που όρισε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια.

Όπως είπε ο κ Μητσοτάκης, επέλεξε να συστήσει μια ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα με επικεφαλής τον κ. Μπένο ο οποίος απεδέχθη την πρόταση. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κ. Μπένος είναι «ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986.

Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Ο Σταύρος Μπένος συνέδεσε το όνομά του με δυο σπουδαία έργα, την ανασυγκρότηση της πόλης της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς και την ίδρυση των ΚΕΠ που αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Γεννημένος στην πόλη στην οποία θήτευσε τρεις φορές ως δήμαρχος, από το 1978 έως το 1990, στις 30 Δεκεμβρίου 1947, σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εξελέγη Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Ως δήμαρχος Καλαμάτας είχε αναλάβει την ανασυγκρότηση της πόλης μετά το σεισμό του 1986 και την αναμόρφωσε. Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Επίσης, η θητεία του στο Δήμο Καλαμάτας ανέδειξε τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κίνημα τοπικής εξουσίας και επηρέασε καθοριστικά την πορεία του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Συνέβαλλε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη Μεσσηνία, που έχει ως βάση την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό.

Ο Σταύρος Μπένος καθιέρωσε την τηλεφωνική γραμμή 1502 για τη χορήγηση και ταχυδρομική αποστολή στο σπίτι 70 διαφορετικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων δημοσίων εγγράφων με ένα απλό τηλεφώνημα. Η τηλεφωνική γραμμή 1502 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ ως η πλέον εξυπηρετική για τον πολίτη. Νομοθέτησε την εγκυρότητα εγγράφων που διακινούνται με fax και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email], εκπόνησε Χάρτες Δικαιωμάτων του Πολίτη, μέσω των οποίων η Διοίκηση αποζημιώνει τους πολίτες που ζημιώνονται με δική τους υπαιτιότητα.

Ίδρυσε το Σωματείο Διάζωμα, για την ανάδειξη στην ανάδειξη και προστασία των αρχαίων μνημείων, αναπτύσσοντας πλήθος και πλούτο δραστηριοτήτων που προέρχεται από πρωτοπόρες ιδέες των μελών και των εθελοντών, όπως: ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, πολιτιστικές διαδρομές, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμπλουτισμός του χορηγικού θεσμού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ