Μυλωνάκης: «O κορωνοϊός αλλάζει σε τρεις μήνες όσο η γρίπη σε δύο χρόνια»

Μυλωνάκης: «O κορωνοϊός αλλάζει σε τρεις μήνες όσο η γρίπη σε δύο χρόνια» Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

«O SARS-CoV-2 έχει ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων», τονίζει ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης, εξηγώντας πως αλλάζει μέσα σε τρεις μήνες όσο η γρίπη σε δύο χρόνια.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 1979 μέχρι το 2000 δεν εμφανίστηκε καμία επιδημία, από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερις, (sars, mers, γρίπη των χοίρων, covid 19)», ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island, μιλώντας στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

O SARS-CoV-2 έχει μια ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας covid-19, ο Δρ. Ελευθέριος Μυλωνάκης σημείωσε ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει πλέον από το στάδιο της πανδημίας στην ενδημία, που μοιάζει με την πορεία που έχει η γρίπη.

Ωστόσο, ο ιός έχει μια ισχυρή δυναμική μεταλλάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πάνω από 300 υπότυποι της Όμικρον, ενώ ο Sars Cov-2 κάνει μέσα σε τρείς μήνες τόσες αλλαγές όσες κάνει ο ιός της γρίπης σε δύο χρόνια.

Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε αποτυχημένη διαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως, η Ελλάδα είχε εντυπωσιακά χαμηλή θνητότητα.

«Μελέτη μάς έδειξε ότι η Ελλάδα είχε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με χώρες με πιο ισχυρά συστήματα υγείας, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των εμβολίων που προστατεύουν όχι μόνο από την νοσηλεία και τον θάνατο, αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης.

«Είναι περισσότερα από 50 τα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, για το οποίο ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα. Ξέρουμε ωστόσο ότι όσες περισσότερες φορές νοσήσει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει μακροχρόνια συμπτώματα, ενώ στην ομάδα των ανεμβολίαστων ένας στους δύο, με πολλαπλές λοιμώξεις, θα εμφανίσει το σύνδρομο», κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ