Λέσβος: Το «Σχολείο της ειρήνης» έγινε στάχτη - Μάθαιναν ελληνικά τα προσφυγόπουλα

Λέσβος: Το «Σχολείο της ειρήνης» έγινε στάχτη - Μάθαιναν ελληνικά τα προσφυγόπουλα Facebook Twitter
0

Χθες το βράδυ, οι εγκαταστάσεις του One Happy Family στη Λέσβο παραδόθηκαν στις φλόγες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. 

Ήταν ένας φιλόξενος χώρος για πρόσφυγες και μετανάστες όπου ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στις παρακείμενες δομές φιλοξενίας. «Το βράδυ του Σαββάτου 7/3 «άγνωστοι» έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις του "One Happy Family" που παρέχει χρόνια τώρα έναν ανθρώπινο χώρο για τους πρόσφυγες που περνάνε τη μέρα τους στοιβαγμένοι στις λάσπες της Μόριας», γράφει η η Μαρια Λ. που εργάζεται στο One Happy Family, και αποδίδει την καταστροφή σε εμπρησμό. 

Στον ίδιο χώρο ήταν και το «School of Peace», ένα σχολείο που καθημερινά γέμιζε με εκατοντάδες παιδιά. «Το σχολείο αυτό είναι μια όαση - καμία σχέση με το πώς αντιμετωπίζαμε εμείς το σχολείο - τα παιδάκια εκεί διάβαζαν με όρεξη, εκτιμούν τη μόρφωση που τους προσφέρεται απλόχερα από όλους όσους δουλεύουμε εκεί. Στις γιορτές δεν θέλουν να κλείνουμε ούτε μια μέρα γιατί αυτό σημαίνει πίσω στη σκηνή στη Μόρια, χωρίς παιχνίδια, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς ελπίδα!», συμπληρώνει η εκπαιδευτικός.

«Είμαι πτυχιούχος φιλόλογος που δεν βρήκε μία δουλειά σ'αυτό που αποκαλούμε Δημόσιο ή σε κάποιο "ελληνικό φροντιστήριο". Είμαι καθηγήτρια που εξάσκησε πρώτη φορά το επάγγελμα της μέσω μιας ΜΚΟ και είμαι σίγουρη ότι αυτά τα παιδιά με έχουν ανάγκη γιατί μαθαίνοντας Ελληνικά νιώθουν ότι δεν διαφέρουν τόσο πολύ, νιώθουν ότι μπορεί επιτέλους η κοινωνία να τους αποδεχτεί επειδή μιλάνε τη γλώσσα μας», προσθέτει.

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα, τα οποία χαρακτηρίζονται ευάλωτα, καθώς είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Λέσβος: Το «Σχολείο της ειρήνης» έγινε στάχτη - Μάθαιναν ελληνικά τα προσφυγόπουλα Facebook Twitter

Λέσβος: Το «Σχολείο της ειρήνης» έγινε στάχτη - Μάθαιναν ελληνικά τα προσφυγόπουλα Facebook Twitter

Η Μαρία Λ. κάνει λόγο για στοχοποιήση: «Είναι ντροπή μετά από τόσα χρόνια που οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ καλύπτουν τις ελλείψεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα (εκπαιδευτικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση) να βρίσκονται στο στόχαστρο επειδή διάλεξαν να κάνουν το αυτονόητο. Να εργαστούν στον ανθρωπιστικό τομέα σε έναν τόπο και σε μια χρονική περίοδο που είναι απαραίτητο, αν θες να λέγεσαι Άνθρωπος.

»Όποιοι πιστεύουν ότι καίγοντας σχολεία μας τρομάζουν καλύτερα να το ξανασκεφτούν! Βαδίζουν ολοταχώς στα βήματα του Χίτλερ που έκαιγε βιβλία σε πλατείες. Δεν θα σταματήσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον κατατρεγμένο. Δεν θα σταματήσουμε να παρέχουμε μόρφωση σε όποιον την χρειάζεται. Δεν θα περάσει ο φασισμός».

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από την πυροσβεστική για την έκταση των υλικών ζημιών, ο χώρος πολλαπλών χρήσεων καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Στις πρόχειρες κατασκευές, λειτουργούσε επίσης κουζίνα που έδινε χιλιάδες γεύματα καθημερινά είχε κλινική που δεχόταν δεκάδες πρόσφυγες. Παράλληλα παραδίδονταν μαθήματα Αγγλικών και Ελληνικών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ