Λαμία: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που «έστηνε» επενδύσεις- Λεία άνω των 930.000 ευρώ

Λαμία: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που «έστηνε» επενδύσεις- Λεία άνω των 930.000 ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες με την μέθοδο απατηλών επενδύσεων «Investment fraud».

Σύμφωνα με την αστυνομία έπειτα από πολύμηνη έρευνα, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας και συνελήφθησαν εννέα συνολικά άτομα σε διάφορες περιοχές της Αττικής,

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε τουλάχιστον 41 περιπτώσεις απατών σε όλη τη χώρα με τη λεία άνω των 930.000 ευρώ.

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου κατά τις πρωινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 9 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και «αρχηγικά».

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν ένας αλλοδαπός και 8 Έλληνες, εκ των οποίων έξι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι έρευνες για την αποδόμηση της Εγκληματικής Οργάνωσης, ξεκίνησαν όταν το χρονικό διάστημα από 26-02-2021 έως 26-03-2021, άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι εκπροσώπους δήθεν επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία , εξαπάτησαν τρεις Έλληνες σε περιοχές της Λαμίας.

Τα μέλη της οργάνωσης, με ψευδείς προσφορές επενδύσεων χαμηλού ή μηδενικού κινδύνου με «εγγυημένες» δήθεν αποδόσεις και υποτιθέμενη αγορά διαφόρων χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων, κ.λ.π.), απέσπασαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 125.625 ευρώ, για την αγορά επενδυτικών προϊόντων, τα οποία ουδέποτε αγοράστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, σε συνεργασία που αναπτύχθηκε με Αρχές του εξωτερικού, συλλέχτηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα, βάση των οποίων διακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τον φθινόπωρο του 2019, στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, συγκροτήθηκε δομημένη εγκληματική οργάνωση, την οποία διεύθυνε αλλοδαπός που ταυτοποιήθηκε.

Από το ηγετικό της στέλεχος, εντάχθηκαν σταδιακά στην οργάνωση τουλάχιστον 25 ακόμη μέλη, από τους οποίους οι 16 Έλληνες και οι 9 αλλοδαποί.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργώντας από κοινού και υπό την καθοδήγηση είτε του ηγετικού της στελέχους, είτε των ιεραρχικά ανωτέρων μελών της, επενδυτών, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

 • ίδρυση εταιριών, οι οποίες δεν πραγματοποίησαν καμία νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα,

 • έκδοση φορολογικών στοιχείων – τιμολογίων για παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ουδέποτε παρασχέθηκαν,

 • άνοιγμα λογαριασμών σε Τραπεζικά Ιδρύματα, με τα στοιχεία των ανωτέρω ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την πίστωση των εγκληματικών προϊόντων, προερχομένων από απάτες, όσο και για την περαιτέρω διακίνησή τους, μέσω του χρηματιστικού τομέα, ώστε να προσδοθεί νομιμοφάνεια στο εγκληματικά αυτά προϊόντα,

 • δημιουργία με απατηλά ονόματα χώρων ιστότοπων στο διαδίκτυο τα οποία προσομοίαζαν σε υπαρκτές επενδυτικές εταιρείες, κατασκευή ιστοσελίδων με τη χρήση των ανωτέρω ονομάτων και δημιουργία «πλατφόρμων», στις οποίες συνδέονται τα θύματα - επενδυτές για την παρακολούθηση των υποτιθέμενων επενδυτικών κινήσεων,

 • δημιουργία θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενεργοποίηση τηλεφωνικών συνδέσεων, για την επικοινωνία τους με τα θύματα – επενδυτές, η οποία διακόπτονταν όταν αποκαλύπτονταν ψεύτικη επένδυση και τέλος

 • μίσθωση χώρων στους οποίους εγκαθιστούσαν τηλεφωνικά κέντρα, από όπου διενεργούνταν οι πρώτες τηλεφωνικές κλήσεις προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων – επενδυτών.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση, από το φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, τέλεσε τουλάχιστον 41 απάτες, αποκομίζοντας τουλάχιστον το συνολικό χρηματικό ποσό των 936.159 ευρώ.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 17 μέλη της οργάνωσης  ενώ στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε 6 σπίτια και ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • το χρηματικό ποσό των 84.900 ευρώ,

 • 5 πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα,

 • πιστόλι 7.62 mm , προελεύσεως Ανατολικών χωρών, με γεμιστήρα και 20 φυσίγγια,

 • 5 φορητοί υπολογιστές και 3 tablet,

 • 20 κινητά τηλέφωνα,

 • 6 σκληροί δίσκοι υπολογιστών,

 • 8 USB,

 • 2 πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας,

 • 35 κάρτες τραπεζών, καθώς και

 • 26 κάρτες SIM .

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Λαμία: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που «έστηναν» επενδύσεις- Λεία άνω των 930.000 ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΑΣ

Λαμία: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που «έστηναν» επενδύσεις- Λεία άνω των 930.000 ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΑΣ

Λαμία: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που «έστηναν» επενδύσεις- Λεία άνω των 930.000 ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΑΣ

Λαμία: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που «έστηναν» επενδύσεις- Λεία άνω των 930.000 ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΛΑΣ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ