Κορωνοϊός: «Κατάρρευση» 90% στον τζίρο της εστίασης - «Δεν θα πληρώσουμε ενοίκια τον Μάιο» λέει η Ένωση

Κορωνοϊός: «Κατάρρευση» 90% στον τζίρο της εστίασης - «Δεν θα πληρώσουμε ενοίκια τον Μάιο» λέει η Ένωση Facebook Twitter
0

Οι αλυσίδες εστίασης προειδοποιούν πως δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τα ενοίκια του Μαΐου για τους χώρους που στεγάζονται, σε περίπτωση που η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας λόγω κορωνοϊού συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. 

Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων καθώς υπολογίζεται ότι τα σημεία πώλησης των αλυσίδων - εταιρικά αλλά και στο πλαίσιο franchising – υπολογίζονται σε περίπου 3.500.

«Εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί, από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, η καταβολή των οποίων εκτιμούμε ότι θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί», σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων οι αλυσίδες εστίασης του ομίλου Vivartia (Goody's, Everest), αλλά και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως «Γρηγόρης», «Βενέτης», Παγωτά «Δωδώνη» και άλλοι.

Πηγές του κλάδου που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», μεταφέρουν ότι θεωρούσαν αναμενόμενη την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι εντάσσεται σε στο πλαίσιο μιας γενικότερης διαπραγμάτευσης για την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων προς τα κάτω των μισθωμάτων, τόσο για την περίοδο της πανδημίας όσο και για την «επόμενη ημέρα» που η αγορά θα παραμένει σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση.

Η ΕΠΟΕΣ ζητεί να ισχύσουν και στην Ελλάδα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προβλέπουν ακόμα και μηδενικό ενοίκιο κατά τη διάρκεια του lockdown. «Για δε την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς, προσδοκούμε τη συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των μισθωμάτων»

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας «Βενέτης» που στις 23 Μαρτίου ανακοίνωσε την αναστολή των παραγωγικών μονάδων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά 80%, την αναστολή κατά 100% δύο θυγατρικών της στον χώρο της εστίασης. Ορισμένα από τα καταστήματα του δικτύου της λειτουργούν με μειωμένο ωράριο και προσωπικό ασφαλείας.

Η ΕΠΟΕΣ σημειώνει πως οι επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν πτώση του τζίρου τους κατά 90%. Επειδή όμως αρκετές από αυτές συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με take away και διανομή κατ' οίκον, δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλλουν το 60% του ενοικίου, σύμφωνα με τα ευνοϊκά μέτρα, και αντ' αυτού είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν ολόκληρο το μίσθωμα, όπως και τους μισθούς στο προσωπικό.

Η Ένωση αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων. 

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

 

Από την πλευρά της, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) υποδέχεται θετικά την πρόταση για επέκταση του μέτρου καταβολής μόνο του 60% του μισθώματος στις πληττόμενες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργίας τους, θέτοντας ως προϋπόθεση τα ενοίκια να παραμείνουν αφορολόγητα από τον φόρο εισοδήματος.

Σε δική της επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «καθώς η κλίμακα φορολογίας των περισσοτέρων από τα μισθώματα αυτά είναι 15% και μεσοσταθμικά περί το 20%, αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι η απώλεια του 40% θα επιμεριστεί ταμειακά άμεσα μεν στους ιδιώτες εκμισθωτές και μετά από ένα έτος και πλέον κατά 20% στο Δημόσιο».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ