Κορωνοϊός: Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Ο «χάρτης» των κρουσμάτων Facebook Twitter
0

Σημαντικά στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-COV-2 στην Ελλάδα, προκύπτουν από την πρώτη επιδημιολογική έκθεση για την χώρα, που εκπόνησαν ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από τα 495 κρούσματα, οι 455 είναι Έλληνες και οι 40 αλλοδαποί που κατοικούν στη χώρα, με την διερεύνηση για δεκάδες από αυτά να συνεχίζεται. Σε ό,τι αφορά το φύλο των ασθενών, το 53,5% είναι άνδρες (253) και το 46,5% γυναίκες (220).

Ηλικιακή κατανομή - Δεν είναι ηλικιωμένοι

Μόλις ένας στους πέντε (20,7%) είναι ηλικίας άνω των 65 ετών αλλά σε αυτή την ομάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη θνητότητα. Οι μισοί από όσους νόσησαν με κορωνοϊό (50,7%) είναι ηλικίας 40-64 ετών. Ένας στους πέντε ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 18-39 χρόνων ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν το 4,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Ο «χάρτης» των κρουσμάτων Facebook Twitter

Περίπου ένας στους 4 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο - συνολικά 117. Το 22,2% όσων νοσηλεύονται διασωληνώθηκαν. Στην έκθεση έχουν καταγραφεί οι 8 νεκροί (έως τις 20 Μαρτίου). Χθες όμως ο απολογισμός αυξήθηκε στους 10, με το δέκατο κρούσμα να είναι και η πρώτη γυναίκα που χάνει την ζωή της από κορωνοϊό - μια 93χρονη γυναίκα.  

Κορωνοϊός: Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για την Ελλάδα - Ο «χάρτης» των κρουσμάτων Facebook Twitter

Η γεωγραφική κατανομή 

Από τα 495 κρούσματα, 213 έχουν καταγραφεί στην Αθήνα. Δεκαπέντε κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ανατολική Αττική και δύο στη Δυτική Αττική. Επιπλέον 15 κρούσματα έχουν καταγραφεί στον Πειραιά. Στο λεκανοπέδιο εντοπίζεται το 50% των περιστατικών - 249. 

Ακολουθεί η Ηλεία με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13. Στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα, στην Αχαϊα 9 και πέντε στην Ζάκυνθο. Τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κοζάνη και άλλα τόσα στο Ηράκλειο Κρήτη. 

Τρία κρούσματα έχει η Πιερία ενώ από δύο έχουν Έβρος, Ιωάννινα και Μεσσηνία. Εύβοια, Λάρισα, Λέσβος και Αρκαδία έχουν από ένα κρούσμα ενώ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διερευνώνται ακόμα 147 κρούσματα. Υπενθυμίζεται πως οι ειδικοί εκτιμούσαν πριν λίγες ημέρες ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 κρουσμάτων. 

Για να διαβάσετε αναλυτικά την επιδημιολογική μελέτη πατήστε εδώ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ