Κοροναϊός: Αναμένεται έξαρση της νόσου σε 3 με 4 εβδομάδες

Κοροναϊός: Αναμένεται έξαρση της νόσου σε 3 με 4 εβδομάδες Facebook Twitter
0

Mετά από νέες δημοσιεύσεις που παρέχουν ενδείξεις για τη συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση του κοροναϊού, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν πως τα παιδιά που προσβάλλονται από τον κοροναϊού, αν και εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτωματολογία, «κρατούν» πολύ μεγάλο ιικό φορτίο και λόγω αυτού συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση της νόσου.

Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο, με τους ειδικούς να τηρούν τις σχετικές επιφυλάξεις λόγω του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού κόστους που έχει μία τέτοια απόφαση. Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι εάν το μέτρο έχει κάποια αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τότε θα πρέπει να ληφθεί τώρα. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας, ο στόχος του μέτρου είναι η μείωση της διασποράς της νόσου, ενώ κάλεσε τους γονείς να περιορίσουν τα παιδιά στο σπίτι, ζητώντας για άλλη μία φορά από τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Προς το παρόν, για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης επέκτασης στην κοινότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συμπεριφέρεται με πολύ περίεργο τρόπο: Mπορεί να μεταδοθεί από άτομα με ήπια συμπτώματα, «χτυπάει» ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης.

Επανεμφάνιση

Στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων της Κίνας και των εκτιμήσεων των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.

Στο μεσοδιάστημα έως την έξαρση της νόσου, το υγειονομικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που προβλέπει, τον ορισμό και χρήση ολόκληρων μονάδων νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνο για περιστατικά COVID-19, καθώς και την αξιοποίηση των κλινών εντατικής του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών άσχετων με τον κοροναϊό, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην έξαρση του κοροναϊό το «φορτίο» για τις ΜΕΘ θα είναι ανάλογο με αυτό της γρίπης. Σημειώνεται ότι στην έξαρση της γρίπης το ένα πέμπτο των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με επιπλοκές της νόσου.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ