Κατέστρεψαν το μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο

Κατέστρεψαν το μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο Facebook Twitter
2

Άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τις τελευταίες μέρες το μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, και βρισκόταν στην άκρη του μικρού λιμανιού της Θερμής, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης, στη Λέσβο.

Μάλιστα εξαφάνισαν ακόμα και την τσιμεντένια βάση του πετώντας την, φυσικά μαζί με όλο το μνημείο, στη θάλασσα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι πριν μέρες είδαν πλαστικά τμήματα του μνημείου να επιπλέουν στη θάλασσα.

Το μνημείο είχε στηθεί πριν από έξι περίπου χρόνια για τα θύματα παλιότερων ναυαγίων, οι σοροί των οποίων είχαν εκβραστεί στην περιοχή. Από τον Οκτώβριο του 2013 δε, πραγματοποιείτο εκεί τελετή μνήμης οργανωμένη από το δίκτυο «Welcome to Europe».

Κατέστρεψαν το μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο Facebook Twitter
Σήμερα στο σημείο που ήταν το μνημείο

Κατέστρεψαν το μνημείο για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο Facebook Twitter
Ο βανδαλισμός το 2017

Ας σημειωθεί ότι πέρυσι το Νοέμβριο, άγνωστοι επίσης, είχαν βανδαλίσει το μνημείο πετώντας πάνω στην επιφάνεια του όπου αναφέρονταν τα ονόματα των ναυαγών, μαύρη μπογιά. Τότε είχε επισκευασθεί με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.

Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, στην περιοχή της Θερμής λειτουργεί ομάδα ακροδεξιών που στο παρελθόν έχουν κάνει μάλιστα και δημόσιες εμφανίσεις. Εστιάζοντας τη δράση τους εναντίον της παρουσίας προσφύγων σε σπίτια, δωμάτια και ξενοδοχεία που έχουν ενοικιασθεί για τη στέγαση τους από οργανισμούς και ΜΚΟ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τοπικούς φορείς και αστυνομικές αρχές για την καταστροφή του μνημείου.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Σε κάθε κοινωνία θα βρεις τα πάντα. Στην Λέσβο υπήρξαν οι αξιοθαύμαστοι ψαράδες και ντόπιοι που διέσωσαν και περιέθαλψαν τους πρόσφυγες, υπήρξαν και (ευτυχώς μάλλον λιγοστοί) μαυραγορίτες που προσπάθησαν να τους εκμεταλλευθούν ανελέητα, υπάρχουν τώρα και οι ανεγκέφαλοι ακροδεξιοί που δεν κατάλαβαν τίποτα για το τι σημαίνει να έχεις αναδείξει την Αντιγόνη σε κορυφαία μορφή του πολιτισμού σου...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ