HIV: Έρχεται η προφυλακτική αγωγή PrEp και στην Ελλάδα- Με ν/σ του υπ. Υγείας

Έρχεται και στην Ελλάδα η PrEp: Στη Βουλή τροπολογία η τροπολογία προφυλακτικής αγωγής για τον HIV Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του HIV/AIDS αποκτά και η Ελλάδα, με τροπολογία που εισήγαγε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή. 

Η τροπολογία, που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για τη σύσταση και οργάνωση της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπεία, κλείνει ένα σημαντικό κενό στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού HIV.

Ειδικότερα με το άρθρο 6 της τροπολογίας θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση» «Pre-Exposure Prophulaxis», PrEp) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρεκιας του ανθρώπου (HIV, που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης.

«Επιτέλους και στην Ελλάδα θα αρχίσει να συνταγογραφείται η προληπτική αντιρετροϊκή αγωγή για τον HIV, που είναι διαθέσιμη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ειδικά για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο για την πρόληψη από τον HIV. Και επιτέλους θα μπορούμε να την έχουμε δωρεάν, επίσημα και στην Ελλάδα, διότι πάρα πολλοί άνδρες αναγκάζονταν να προμηθεύονται γενόσημα φάρμακα με online παραγγελίες από το εξωτερικό.  Διαδικασία που ήταν και πολύ δύσκολη και πάρα πολύ κοστοβόρα, μιλάμε 150 με 170 ευρώ κάθε τρίμηνο», σημειώνει ο αρχισυντάκτης της LiFO Αλέξανδρος Διακοσάββας.

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας: «Απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική»

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία, και παρέχει - για όσο διαρκεί η λήψη της - πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV.

Το 2017-2018 η Θετική Φωνή, τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», υπό την εποπτεία της Δρ. Μήνας Ψυχογιού, υλοποίησαν σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, πιέζοντας προς την ίδια κατεύθυνση. Μετά απο διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP, και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη, παρέχεται πλέον η πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές κλινικές δοκιμές, καθώς και από την πολυετή πλέον χορήγηση της PrEP σε πολλά κράτη, η συγκεκριμένη αγωγή είναι απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της έκθεσης στον HIV και, κατ’ επέκταση, στην μείωση των νέων μολύνσεων.

Με τη θέσπιση αυτή υλοποιείται ακόμα μία από τις προτάσεις της Έκθεσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις των προκαταλήψεων και των θεσμοποιημένων διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχει να κάνει με τον HIV. Η PrEP ενδείκνυται για συνταγογράφηση και αποζημίωση σε άτομα που έχουν υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς, που πλήττεται δυσανάλογα από τον ιό, είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ). Η χορήγηση της αγωγής, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη - ιατρική και κοινωνική - σημασία και θα συμβάλει στην καταπολέμηση του στίγματος που υφίσταται ο εν λόγω πληθυσμός .

Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα της PrEP αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα προφύλαξης και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην πρόληψη, αντί για τη θεραπεία, όπως ενδείκνυται για όλα τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Θετική Φωνή εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν μια υπόσχεση χρόνων, την οποία μέχρι τώρα η Πολιτεια δίσταζε να υλοποιήσει.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο θρυλικός πιλότος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος σε ηλικία 102 ετών

Ελλάδα / Πέθανε ο θρυλικός πιλότος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνος Χατζηλάκος σε ηλικία 102 ετών

Ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ